Diari Més

Aquests són els factors que poden predir la covid greu en nens, segons un estudi

El 23% dels joves analitzats per elaborar la investigació van ser hospitalitzats

Pla curt d'un dels primers joves d'entre 12 i 15 anys que ha rebut la vacuna a Manresa.

L'Agència Europea de Medicaments avala vacunar els nens d'entre 5 i 11 anys amb Pfizer-BioNTechACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La volta a les classes i les vacunes als menors són els punts clau de l'actualitat respecte a la pandèmia de la covid, per la qual cosa no són poques les recerques que s'han dut a terme respecte a això, tractant de saber com afecta la malaltia als més joves.

Un exemple és la nova recerca internacional que ha sortit a la llum i que ha tractat de mostrar més clarament quin és l'impacte real de la infecció per covid en joves de tot el món i quin és el risc de resultats més greus.

L'estudi, que ha estat liderat per la Universitat de Calgary (el Canadà), l'Hospital Infantil Ann & Robert H. Lurie de Chicago i el Centre Mèdic de la Universitat de Califòrnia-Davis (els Estats Units) i publicat en la revista 'JAMA', va realitzar un seguiment de més de 10.300 nens en 41 serveis d'urgències de 10 països, entre ells el Canadà, els Estats Units, Itàlia, Espanya i Austràlia.

Resultats de l'estudi

Així, els investigadors van fer un seguiment de més de 3.200 nens que van acudir als serveis d'urgències dels hospitals i van donar positiu en la prova de covid. Aproximadament el 3% (107 en total) dels diagnosticats amb covid van experimentar resultats greus en les dues setmanes següents a la seva visita a un servei d'urgències.

A més, el 23% (735 en total) van ser hospitalitzats per a rebre tractament. Els resultats greus van incloure complicacions cardíaques o cardiovasculars, com la miocarditis (inflamació del cor), així com problemes neurològics, respiratoris o infecciosos. Quatre nens van morir.

«L'estudi pretenia quantificar la freqüència i els factors de risc dels resultats greus en els nens amb covid. Descobrim que l'edat avançada, tenir una malaltia crònica preexistent i la durada dels símptomes eren factors de risc importants per als resultats greus», explica Stephen Freedman, codirector de l'estudi.

Els investigadors també van descobrir que els nens considerats sans en una visita inicial al servei d'urgències rares vegades es deterioraven significativament després de la primera visita.

«Afortunadament, el risc de desenvolupar una malaltia greu en els nens amb covid donats d'alta del servei d'urgències és molt baix. Les nostres troballes poden tranquil·litzar als pares i als metges en el cas dels nens que estan prou bé com per a ser tractats en la comunitat, al mateix temps que proporcionen informació important sobre quins nens poden tenir un risc particular de patir resultats greus», afirma un altre dels responsables de la recerca, Todd Florin.

Encara que l'asma s'ha suggerit prèviament com un factor de risc de resultats greus, aquest estudi no va poder confirmar una relació. Tampoc es va trobar que els bebès molt petits tinguessin un major risc de patir resultats greus.

tracking