Diari Més

Salut

A major temperatura, menor incidència acumulada de covid-19

Un estudi demostra la influència de la temperatura en la incidència pel virus a Espanya

Imagen que muestra una célula infectada por coronavirus. El Covid-19 se ha coloreado en verde para que sea más visible.

El coronavirus podria infectar i ocultar-se a les cèl·lules grassesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'especialistes de la Universitat de Cantàbria (UC), l'Hospital Universitari Marquès deValdecilla(HUMV)i l'Institut de Recerca Sanitària deValdecilla(IDIVAL)han demostrat l'associació entre la temperatura mitjana i la incidència acumulada de covid-19 a Espanya.

L'estudi s'ha realitzat analitzant les dades meteorològiques i sanitàries de les diferents províncies a la recerca d'un patró geogràfic de la malaltia en relació amb les variables de les tres primeres onades.

Sota el títol 'Influencia de los factores meteorológicos en la incidencia de covid-19 en España', els resultats d'aquest estudi ecològic es recullen en un article publicat a la revista «Medicina Clínica».

«Les províncies espanyoles que van tenir una temperatura major van registrar una menor incidència acumulada de covid-19, mentre que en les més fredes va haver-hi major incidència», va explicar Carmen Valero, especialista en Medicina InternaHUMVi professora titular de laUC.

En concret, les que van tenir menys de 10 graus van duplicar les dades epidemiològiques de les que van tenir més de 16 graus.

Causes i conseqüències

Segons l'experta, «els canvis en la temperatura podrien afectar la viabilitat del virus, alterant la membrana lipídica o les proteïnes de superfície. També l'aire fred i sec pot alterar la barrera mucociliar i la resposta immune de l'individu».

D'altra banda, canvis en la temperatura influeixen en els hàbits socials, ja que amb el fred s'afavoreix la trobada en llocs tancats, sense una correcta ventilació, la qual cosa augmenta el risc de transmissió del SARS-CoV-2, mentre que amb millor temperatura se surt a espais oberts.

Aquest tipus de treballs «ajuden a tenir un millor coneixement de l'estacionalitat del covid-19», segons va apuntar AnaSanturtún, professora en la Unitat de Medicina Legal de laUC, contribuint a predir noves onades i a adaptar les campanyes de prevenció, per exemple, prenent mesures per a immunitzar la població de cara a l'hivern o gestionar millor els recursos sanitaris.

La incidència acumulada es va calcular amb dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE) i de la Red Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE), i les variables meteorològiques (temperatura, percentatge d'humitat relativa, precipitacions i vent) es van obtenir de l'Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) corresponents a 870 estacions meteorològiques a escala mensual.

La temperatura va explicar les diferències geogràfiques trobades en la incidència acumulada de covid-19 a Espanya, amb independència d'altres factors meteorològics i de la densitat de població.

Les províncies de l'interior peninsular, amb menor temperatura que les províncies costaneres, van ser les que van tenir major incidència acumulada a Espanya durant les tres primeres onades, segons ha informat laUCen nota de premsa.

tracking