Diari Més

El risc de morir per covid en pacients amb diabetis es dispara amb nivells de sucre en sang diferents als habituals

Un estudi de l'Hospital del Mar i el CIBERDEM conclou que també creix la probabilitat d'entrar a l'UCI

Imatge d'un pacient afectat de covid-19 a una unitat de cures intensives.

Salut declara 136 ingressats més a Catalunya i tres crítics més a l'UCI (310), amb 4.082 nous casos i un mortACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients amb diabetis tipus 2 que presenten nivells de sucre en sang molt diferents dels que són habituals en ells en ingressar a l'hospital per covid tenen molt més risc de morir o de patir formes greus de la malaltia. Així ho revela un estudi dels serveis d'Endocrinologia i Nutrició i de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM). En concret, presentar uns nivells de sucre en sang un 18% inferiors als usuals en el pacient, incrementa en gairebé cinc vegades el risc de morir. Si són un 22% més alts de mitjana, les possibilitats de morir es multipliquen 4,2 vegades.
En l'estudi s'han analitzat dades de 91 pacients amb diabetis tipus 2 ingressats a l'Hospital del Mar per covid durant la primera onada de la pandèmia. Els seus nivells habituals de glucosa es van calcular a través de la determinació de l'hemoglobina glicosilada en analítiques de sang. Això permet conèixer el nivell mitjà de sucre en sang dels pacients en els tres mesos anteriors.

Els investigadors van concloure que quan els pacients tenien nivells de glucosa en l'ingrés més alts que la seva mitjana, l'evolució era pitjor pel que fa a la mortalitat, l'ingrés a l'UCI i la necessitat de ventilació mecànica. El mateix passava si els nivells eren inferiors.

L'investigador de l'IMIM-Hospital del Mar i cap de secció del Servei d'Endrocrinologia, el doctor Juan José Chilarón, ha assegurat que disposar dels nivells d'hemoglobina glicosilada aporta informació pronòstica precoç de la seva evolució.

Per contra, presentar nivells similars als habituals en el moment de l'ingrés, no tenia cap efecte sobre el pronòstic. Els signants del treball tampoc van trobar relació entre els nivells de glucosa en sang i les probabilitats de tenir una mala evolució per la covid.

La metgessa adjunta del Servei d'Endocrinologia i Nutrició i investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar, la doctora Gemma Llauradó, ha explicat que això obliga a posr els nivells de glucosa dels pacients en el seu context per poder-los valorar i fer-ne un seguiment més estret, tenint en compte que es tracta d'un pacient de més risc. En aquest sentit, insisteix que no serveis només fixar-se en com el pacient arriba a urgències sinó que s'ha de valorar la informació en funció del seu grau de control crònic. Per això, recomana fer una determinació d'hemoglobina glicosilada a tots els pacients amb diabetis que arribin amb covid als hospitals.

Dels 91 pacients analitzats, dinou van morir per covid-19. D'aquests, vuit presentaven nivells més alts de glucosa que els seus habituals i nou més baixos. Només en dos casos no es va detectar una variació significativa dels seus nivells de sucre en sang.

tracking