Diari Més

La píndola contra la covid de Pfizer podria causar greus efectes en combinar-se amb altres fàrmacs d'alt ús

El «Paxlovid» va ser aprovat als Estats Units el passat 22 de desembre

Imagen del antiviral contra la covid desarrollado por Pfizer.

La píndola contra la covid de Pfizer podria causar greus efectes en combinar-se amb altres fàrmacs d'alt úsPfizer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recentment aprovada píndola contra la covid-19 desenvolupada per la farmacèuticaPfizer, l'antiviral al qual se li ha donat el nom comercial dePaxlovid, podria causar greus efectes quan es pren al costat d'altres medicaments com lesestatinas, indicades per a tractar el colesterol, alguns anticoagulants o uns certs antidepressius.

Paxlovidva ser aprovat dimecres passat 22 de desembre per a usar-se per a tractar lacovidsevera o moderada en majors de 12 anys. La pastilla només podrà ser comprada amb recepta mèdica i els pacients hauran de prendre-la com a màxim dins dels cinc primers dies de símptomes una vegada la hi hagi prescrit el seu metge.

Paxlovides basa en una combinació de dues pastilles: l'antiviralnirmatrelviri una deritonavir, un fàrmac que s'ha utilitzat durant molt de temps com a estimulant en els tractaments contra el VIH. Elritonavirsuprimeix un enzim hepàtic clau anomenada CYP3A, quemetabolizamolts medicaments, inclòs elnirmatrelvir. En el cas del tractament ambPaxlovid, elritonavirretarda la degradació de l'antivíric actiu en el cos i ajuda al fet que romangui en un nivell terapèutic durant més temps.

Tal com recull el mitjà estatunidenc NBCNews, «quanPaxlovides combina amb altres medicaments que també són metabolitzats per l'enzim CYP3A, la principal preocupació és que elritonavirpugui augmentar els medicamentscoadministradosa nivells tòxics».

Els medicaments que presenten riscos d'interacció són fàrmacs usats en gran mesura per persones que estan en risc de patir unacovidgreu, com per exemple anticoagulants, antiepilèptics, per a l'arrítmia, per a la tensió i el colesterol alts, i també contra la depressió i ansietat. A la llista s'afegeixen tractamentsimmunosupresors, contra el VIH (causant de la sida), contra el càncer i contra la disfunció erèctil, entre altres.

L'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA)dels Estats Units assenyala en la fitxa tècnica dePaxlovid, en el seu apartat 7, una llista detallada de tots els medicaments que podrien interactuar de manera greu ambritonavir, incloent aquells que haurien d'evitar-se mentre duri el tractamentanticovid.

Els experts asseguren, no obstant això, que moltes d'aquestes interaccions entre diferents medicacions són «manejables» i insisteixen que aquest tractament és una «gran avanç» en la lluita contra la pandèmia. Destaquen igualment que els professionals farmacèutics tenen ja molts anys d'experiència amb els tractaments contra el VIH.

Així mateix, recorden quePaxlovidnomés està autoritzat per a usar-se un màxim de cinc dies i que qualsevol persona a la qual se li recepti ha de comentar al seu metge altres medicacions que prengui habitualment.

tracking