Diari Més

Ciència

El 60% de les malalties infeccioses d'animals poden transmetre's als humans

El veterinaris avisen que augmentaran les afectacions en animals si no es restauren els ecosistemes on viuen

Una família de porcs senglars.

El 60% de les malalties infeccioses d'animals poden transmetre's als humansEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pèrdua de biodiversitat i els canvis en l'ús del sòl estan accelerant l'emergència de malalties infeccioses, el 60 per cent d'elles, transmissibles d'animals a persones, una amenaça denominada 'zoonosi' que pot causar greus problemes de salut pública.

Amb motiu del Dia Mundial del Sòl que se celebra aquest 5 de desembre, l'Organització Col·legial de Veterinaris (OCV) recorda que és essencial restaurar els sòls degradats «per a evitar l'aparició de malalties infeccioses en persones i animals».

Garantir la biodiversitat i la bona salut dels sòls és essencial per a l'ésser humà i per als ecosistemes, ja que d'això depenen aspectes tan importants com la producció d'aliments, l'emmagatzematge de l'aigua, la fixació de carboni o, fins i tot l'obtenció de medicines.

No obstant això, «la pèrdua de biodiversitat i el canvi en l'ús del sòl s'han convertit en principals causes de l'emergència i reemergència de malalties infeccioses», sis de cada deu capaços de saltar als humans, avisa l'OCV.

Per això, és «imprescindible» que equips multidisciplinaris de científics treballin per a gestionar el medi ambient i controlar la zoonosi, una labor en la qual els veterinaris tenen gran responsabilitat.

«Gestionar les malalties per a evitar el seu salt entre espècies, restaurar els paisatges naturals per a reduir el contacte directe entre la vida silvestre i els assentaments humans, i avançar en una correcta eliminació dels medicaments» són només algunes de les labors que poden exerceixen els veterinaris per a frenar i revertir la degradació dels sòls.

tracking