Diari Més

Meteorologia

Una ciclogénesis explosiva arriba per al pont de desembre

Catalunya, Aragó, Astúries, Balears, Cantàbria i Castella i Lleó , en nivell taronja per nevades de fins a 30 centímetres

El temps es podria complicar a partir de dimarts.

Una ciclogénesis explosiva arriba per al pont de desembreMeteored

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els models de predicció porten avisant diversos dies del temps variable que podria tenir aquest pont de desembre. Segons indicaMeteoreden la seva pàgina web, hi haurà dos envits d'aire polar que podrien donar lloc a unaciclogénesisexplosiva.

Els interludis entre tàlvegs amb aires molt freds i dorsals que provoquen un ambient temperat però passatger són el germen de les borrasques, per exemple laArwende fa uns dies.

Entre avui i el diumenge hi haurà dues borrasques més, certament amb un impacte menor, encara que la que reclama atenció és la tercera prevista de cara al dia de la Immaculada. Podria aparèixer a través d'unaciclogénesisexplosiva.

Els britànics són els que més han de seguir la pista a aquesta borrasca amb aparença de «bomba meteorològica», a Espanya no haurem de preocupar-nos tant.

En alerta dotze comunitats autònomes i Melilla

D'altra banda, dotze comunitats i la ciutat autònoma de Melilla estan aquest dijous en alerta, 6 d'elles -Aragó, Astúries, Balears, Cantàbria, Castella i Lleó i Catalunya- en nivell taronja (risc important) per nevades de fins a 30 centímetres, vent amb ratxes de 100 quilòmetres per hora i ones de 4 a 5 metres.

Segons informa l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet)en la seva pàgina web, l'alerta taronja per nevades afecta a les serralades asturiana i castellà-lleonesa i a Cantàbria, on en aquesta jornada s'esperen acumulacions de neu d'entre 25 i 30 centímetres de gruix per sobre dels 700-800 a 1.000 metres en 24 hores.

Quant al vent, hi ha alerta taronja a Catalunya per ratxes de fins a 100 quilòmetres per hora, sobretot al Pirineu català i també a la província d'Osca, a la comunitat d'Aragó.

A la costa de Girona i a l'illa de Menorca l'alerta taronja és per vent de força 8 a 9 i ones de 4 a 5 metres, que en el cas de l'illa balear podrien aconseguir puntualment els 10 metres d'altura.

Respecte a l'alerta groga (risc), a Andalusia està activada per neu de dos centímetres de gruix a Sierra Nevada i vent de 70 quilòmetres per hora en les costes de Granada i Almeria, on estan previstes a més ones de fins a 3 metres, igual que en el litoral de Màlaga i a la ciutat autònoma de Melilla.

Aragó, Catalunya, Navarra i La Rioja tenen activada l'alerta groga per nevades d'entre 8 i 10 centímetres de gruix i quant a la pluja, estan en alerta groga a Astúries, Balears, Cantàbria, Navarra i País Basc per acumulacions de fins a 40 litres per metre quadrat en 12 hores, més intenses i abundants en la cornisa Cantàbrica.

Per part seva, el vent posa en avís groc a Andalusia, Balears, València i a la ciutat autònoma de Melilla per ratxes que oscil·laran entre els 70 i els 90 quilòmetres per hora i que seran especialment intenses en el litoral català, costa valenciana i a la província aragonesa de Terol.

El mal estat de la mar activa l'alerta groga en les costes de Galícia, Comunitat Valenciana, bona part del litoral de Catalunya i de les illes Balears i a la ciutat autònoma de Melilla per mar combinada, vent de força 7 i ones que poden aconseguir els 4 metres d'altura.

Meteorologia avisa que amb l'alerta taronja existeix risc meteorològic important, amb un cert grau de perill per a les activitats usuals, i amb la groga no existeix risc meteorològic per a la població en general, encara que sí per a alguna activitat concreta.

tracking