Diari Més

Patrimoni

Un rar i únic mosaic romà, descobert sota un terreny de cultiu a Anglaterra

Està dedicat a Aquil·les i la Guerra de Troia i es creu que era el terra d'un saló o un menjador

El mosaic està dedicat a la figura d'Aquil·les.

Un rar i únic mosaic romà, descobert sota un terreny de cultiu a Anglaterra© Historic England Archive

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un mosaic romà que representa la història de l'heroi grec Aquil·les -d'un tipus inèdit al Regne Unit- ha estat trobat sota un camp de cultiu en el centre d'Anglaterra, com a part d'una vila més àmplia que també ha estat desenterrada.

El descobriment, realitzat inicialment per Jim Irvine, fill de l'agricultor propietari dels terrenys en la localitat de Rutland, ha estat declarat d'interès nacional pel Govern britànic, per la qual cosa l'any pròxim prosseguiran les excavacions, va informar aquest dijous l'organització de conservació del patrimoni 'Historic England'.

Els arqueòlegs d'aquesta entitat i de la Universitat de Leicester creuen que les restes del mosaic, d'uns 11 per 7 metres, constitueixen el terra d'un saló o un menjador d'una casa que segurament va ser propietat d'un «individu acabalat amb coneixements de literatura clàssica».

Al voltant de l'habitatge hi ha altres edificis, entre ells possiblement una sala de bany i estructures circulars, tots datats d'entre els segles III i IV.

'Historic England' ha assenyalat que aquest tipus de mosaic és rar a Europa i únic al Regne Unit pel motiu que representa: Aquil·les en la seva batalla amb el príncep troià Héctor al final de la Guerra de Troia, segons el poema de la Ilíada d'Homer.

Irvine va descobrir el que va pensar que eren «mostres de ceràmica peculiars» al novembre de 2020, quan passejava pels camps del seu pare, Brian Naylor, durant el confinament per la covid, i una anàlisi de la zona mitjançant imatges de satèl·lit li van confirmar que podia haver-hi una cosa significativa soterrat.

«Ha estat un viatge fascinant i molt emocionant haver estat involucrat en aquest descobriment}, ha declarat el britànic, que de seguida va informar les autoritats perquè procedissin a excavar el camp.

'Historic England' diu que també s'han trobat restes humanes, probablement de l'època anglosaxona, entre les ruïnes, que en segles posteriors van anar quedant enterrades per les activitats agrícoles.

Les autoritats col·laboraran ara amb la família per a reconvertir el terreny en pastura i crear una mostra explicativa sobre les troballes fora de la finca privada.

Vista aèria de la zona on s'ha descobert el mosaic.

Un rar i únic mosaic romà, descobert sota un terreny de cultiu a Anglaterra© Historic England Archive

A la mateixa zona s'han descobert ossos humans d'èpoques posteriors.

Un rar i únic mosaic romà, descobert sota un terreny de cultiu a Anglaterra© Historic England Archive

tracking