Diari Més

Sud-àfrica detecta una nova variant del coronavirus amb múltiples mutacions

Fins ara, s'han confirmat casos d'aquesta variant a Sud-àfrica, Hong Kong i Botswana

La realització d'una prova PCR

Catalunya notifica 4.271 nous casos de Coronavirus i 61 defuncions mésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics i autoritats sanitàries de Sud-àfrica van confirmar aquest dijous la detecció d'una nova variant del coronavirus, identificada com a B.1.1.529, que posseeix múltiples mutacions i que ha despertat «preocupació» entre els especialistes, encara que el seu impacte encara ha de ser estudiat.

La nova variant presenta «una constel·lació molt inusual de mutacions», però el seu «significat encara és incert», va explicar en una roda de premsa virtual el professor Tuli d'Oliveira, de la Plataforma d'Innovació en Recerca i Seqüenciació deKwaZulu-Natal(KRISP, una institució científica de l'est de Sud-àfrica).

En total, fins ara, s'han confirmat casos d'aquesta variant a Sud-àfrica, a Hong Kong (en un viatger procedent de la nació africana) i en la veïna Botswana, segons les dades proporcionades per l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses de Sud-àfrica.

En total, la B.1.1.529 presenta més d'una trentena de mutacions i algunes d'elles són, segons els científics sud-africans, motiu de preocupació pel seu possible impacte en la transmissibilitat i per la seva potencial capacitat d'evadir la immunitat o protecció prèvia.

«La variant ens va sorprendre, té un gran salt evolutiu, moltes més variants de les que esperàvem, especialment després d'una tercera onada de (variant) delta molt severa», va assenyalar Oliveira.

«Podríem veure potencialment aquesta variant expandir-se molt ràpid», va lamentar aquest especialista, sobre la base de les dades recollides a la província sud-africana deGauteng(en la qual es troben Johannesburg i Pretòria), on en els últims dies el nombre de casos de covid-19 va augmentar significativament.

Els especialistes sud-africans van posar l'accent, no obstant això, que la detecció d'aquesta nova variant s'ha realitzat de manera «molt, molt primerenca» i es van mostrar optimistes en què això afavoreixi el control de la seva expansió.

De fet, el descobriment d'aquesta variant es va produir en una anàlisi el passat 23 de novembre, a partir de mostres preses entre el 14 i el 16 de novembre després d'una alça del nombre de casos detectada a Johannesburg i Pretòria.

«No volíem que això estigués rondant com un rumor», va emfatitzar, per part seva, el ministre de Salut sud-africà, JoePhaahla, en la mateixa roda de premsa.

Oliveira va indicar també que esperen que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) doni un nou nom de lletra grega a aquesta variant demà, igual que es va fer amb la resta; i va recalcar que, encara que la B.1.1.529 s'hagi detectat per primera vegada a Sud-àfrica, no significa necessàriament que s'hagi originat en aquest país austral.

Fins avui, Sud-àfrica ha acumulat uns 2,95 milions de casos de covid-19 amb prop de 90.000 morts.

Aquesta nació austral és l'epicentre de la pandèmia dins del continent africà i ja va sofrir els efectes del descobriment i expansió d'una altra variant, la beta, durant la seva segona onada (entre finals de 2020 i començaments de 2021), que després va ser escombrada per la variant delta en la tercera onada (a mitjan 2021).

tracking