Diari Més

Qui va passar la covid i té una sola dosi ha de sol·licitar la segona si viatja fora d'Espanya

Aquesta situació és de pauta completa en territori nacional però pot resultar no vàlid a l'estranger

Diverses persones esperen el seu torn per rebre la primera dosi de la vacuna al punt habilitat a Fira de Barcelona.

Salut calcula que començarà a vacunar la franja 40-49 a meitats de juny i els menors de 40 al juliolACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Davant les vacances nadalenques, s'aconsella als qui hagin passat la covid i tinguin una sola dosi de la vacuna -situació que a Espanya equival a tenir pauta completa- que abans de viatjar a l'estranger se cerciorin sobre si el país de destinació exigeix o no tenir totes dues dosis, i en aquest cas podrien impedir la seva entrada.

En les últimes setmanes hi ha hagut queixes de viatgers que, després de recuperar-se de la malaltia i rebre una única burxada, han vist amb «impotència i incomprensió» com se'ls vetava a la mateixa porta d'embarcament perquè el país al qual viatjaven exigeix dues dosis en el certificat de vacunació.

Davant aquest risc, la Comunitat de Madrid va anunciar al setembre que els menors de 65 anys que hagin superat la infecció anaven a ser vacunats amb la segona dosi si ho necessitessin per a entrar en un país que així ho requereixi.

Per a això, han d'acudir sense cita prèvia al WiZink Center, a l'hospital Isabel Zendal i al Col·legi de Metges de Madrid, aportant documentació acreditativa sobre el viatge previst, indica la Conselleria madrilenya de Sanitat.

Si la infecció és recent, a aquestes persones se'ls vacunarà «sempre que hagin finalitzat el període d'aïllament i el seu estat clínic li ho permeti, i sense que sigui necessari esperar un mes des que es va contreure la malaltia».

A més, cal tenir en compte que molts països requereixen que la pauta sigui completada com a mínim 14 dies abans d'iniciar el viatge.

Estratègia nacional i europea sobre vacunació

Al maig passat, la setena actualització de l'Estratègia de Vacunació del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) va acordar que als menors de 65 anys amb diagnòstic d'infecció abans de rebre la primera dosi se'ls «administrarà només una dosi, preferentment a partir dels sis mesos després de l'inici de símptomes o el diagnòstic d'infecció».

No obstant això, fins i tot dins de la mateixa UE pot haver-hi països que, en diferents circumstàncies i en funció de com variïn les taxes d'incidència, imposin quarantenes o restriccions addicionals.

Segons la Comissió Europea, el Certificat Covid de la UE és «una acreditació digital que una persona ha estat vacunada contra la covid-19, o s'ha realitzat una prova el resultat de la qual ha estat negatiu (validesa de 72 hores per a PCR i 48 hores per a test), o es recuperat de la covid-19».

En concret, el certificat de vacunació «indicarà clarament el número de dosis administrades. Els Estats membres poden considerar que una vacunació parcial no és suficient per a suprimir les restriccions de viatge».

Abans de viatjar es recomana «consultar a les autoritats nacionals quines són les restriccions de viatge del país» que es vagi a visitar i tenir completada la pauta almenys catorze dies abans.

Aquesta web afegeix que les persones «totalment vacunades que estiguin en possessió del certificat covid digital de la UE han de quedar exemptes de les proves relacionades amb els viatges o de la quarantena».

Segons les directrius europees, «això hauria d'aplicar-se també a les persones recuperades que hagin rebut la primera dosi d'una vacuna que requereixi dues», del que es desprèn que es tractaria d'una recomanació.

Fonts del Ministeri de Sanitat indiquen que els qui necessitin la segona dosi per a viatjar «han de contactar amb la seva comunitat autònoma perquè se li inoculi. Hi ha disposició, tant per part del ministeri com de les comunitats autònomes, per a evitar aquest tipus de situacions».

Les comunitats «poden i així ho estan fent per a les persones que ho reclamin», afegeixen les mateixes fonts.

Viatgers que es van quedar en terra

Les diferents exigències entre països han provocat que molts viatgers, convençuts que l'estratègia vigent a Espanya és vàlida a nivell internacional, s'estiguin trobant amb un veto a l'hora d'embarcar perquè el seu certificat de vacunació recull una sola dosi.

És el cas de Francisco, que el passat dia 8 va volar de Madrid a Barcelona on anava a agafar un vol cap a Nova York, però li van parar a la porta d'embarcament. «Vaig passar la covid i tenia una dosi de la vacuna. Em van dir que els Estats Units exigia la pauta completa», ha dit a Efe.

«Vaig perdre el bitllet internacional, perquè em van dir que era la meva responsabilitat conèixer els requisits dels EUA I damunt vaig haver de tornar a Madrid pagant-lo de la meva butxaca», ha lamentat.

Una parella que sortia aquest mes en un creuer al Carib s'ha quedat en un port d'embarcament espanyol perquè la dona -però no el seu marit- només tenia una dosi. «Vaig emmalaltir al febrer. Quan reservem el viatge al maig-juny, els papers indicaven pauta completa o PCR, però en cap dels correus que ens va enviar l'empresa especificava que eren dues vacunes de dues», explica l'afectada.

Malgrat això, a l'agost, després de complir-se sis mesos, es va presentar en el Wizink Center i el responsable del SUMMA en aquell moment «es va negar» a vacunar-la, ja que el canvi de criteri de la Comunitat de Madrid es va produir un mes després, al setembre.

Confiada que ella complia els requisits, la parella es va presentar a l'embarcament i els van impedir pujar al vaixell. «Ni tan sols em van donar l'opció d'anar i no baixar en algun port. I al meu marit tampoc li van deixar embarcar», ha dit a Efe la parella, a la qual almenys els «reemborsen els vols» i continuen negociant la resta amb l'empresa.

Un altre afectat és un jove llicenciat que va marxar al Regne Unit a cursar un màster i, encara que va poder volar, va haver de «estar en quarantena a la seva arribada perquè només tenia una dosi, i a més fer dos test d'antígens» una vegada allí.

«Estava segur de tenir la pauta completa, és a dir, havia passat la covid, acreditat amb PCR, i tenia una dosi», ha dit a Efe.

Tots ells coincideixen que «no s'ha explicat prou a la població. Surts convençut que tens la pauta completa i després resulta que no», segons els afectats que manifesten el seu «empipament», incomprensió i «impotència» enfront d'aquesta situació.

tracking