Diari Més

Salut

Un estudi conclou que el paracetamol indueix a conductes de risc

És un dels medicaments més consumits del planeta i segons uns investigadors provoca alguna cosa més que reduir el mal de cap

Imatge dels envasos de

L'ibuprofèn de 600 mg i el paracetamol d'1 gr només es poden comprar amb receptaConsumoClaro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels medicaments més consumits en el planeta i l'analgèsic que es pren amb més freqüència a tot el món, podria estar fent molt més que simplement alleujar el mal de cap, segons els científics.

Elacetaminofén, també conegut com a paracetamol, també augmenta la presa de riscos, segons un estudi publicat en 2020 que va mesurar els canvis en el comportament de les persones quan estan sota la influència d'un medicament comú de venda lliure.

«Elacetaminofénsembla fer que les persones sentin menys emocions negatives quan consideren activitats de risc, simplement no se senten tan espantades», va explicar el neurocientífic BaldwinWayde la Universitat Estatal d'Ohio, en declaracions recollides perScienceAlert.

«Amb gairebé el 25% de la població dels EUA prenentacetaminoféncada setmana, la reducció de les percepcions de risc i l'augment de l'assumpció de riscos podrien tenir efectes importants en la societat», afegeixWay.

Les troballes se sumen a un cos de recerca recent que suggereix que els efectes del paracetamol sobre la reducció del dolor també s'estenen a diversos processos psicològics, reduint la receptivitat de les persones als sentiments ferits, experimentant una reducció de l'empatia i fins i tot afeblint les funcions cognitives.

De manera similar, l'estudi deWaysuggereix que la capacitat afectiva de les persones per a percebre i avaluar els riscos pot veure's afectada quan prenen paracetamol. Si bé els efectes poden ser lleus, definitivament val la pena assenyalar-los, atès que elacetaminofénés l'ingredient farmacèutic més comú als Estats Units, i es troba en més de 600 tipus diferents de medicaments receptats i de venda lliure.

Així va ser l'experiment

En una sèrie d'experiments en els quals van participar més de 500 estudiants universitaris,Wayi el seu equip van mesurar com una dosi única de 1000 mg de paracetamol (la dosi única màxima recomanada per a adults) assignada a l'atzar als participants afectava el seu comportament de risc, en comparació amb els placebos administrats a l'atzar a un grup de control.

En cadascun dels experiments, els participants havien d'inflar un globus en una pantalla d'ordinador, i cada bomba guanyava diners imaginaris. Les seves instruccions eren guanyar la major quantitat de diners imaginaris possibles bombant el globus tant com fos possible, però assegurar-se de no rebentar el globus, i en aquest cas perdrien els diners.

Els resultats van mostrar que els estudiants que van prendre paracetamol van assumir significativament més riscos durant l'exercici, en comparació amb el grup de placebo més cautelós i conservador. En general, els que van prendreacetaminofénvan bombar (i van explotar) els seus globus més que els controls.

«Si té aversió al risc, pot bombar diverses vegades i després decidir retirar-lo perquè no vol que el globus exploti i perdi els seus diners», va dirWay. «Però per a aquells que prenen paracetamol, a mesura que el globus s'engrandeix, creiem que tenen menys ansietat i menys emoció negativa sobre la grandària del globus i la possibilitat que exploti», afegeix.

A més de la simulació del globus, els participants també van completar enquestes durant dos dels experiments, qualificant el nivell de risc que van percebre en diversos escenaris hipotètics, com apostar els ingressos d'un dia en un esdeveniment esportiu, fer salt de pont o conduir un cotxe sense cinturó de seguretat.

En una de les enquestes, el consum de paracetamol va semblar reduir el risc percebut en comparació amb el grup de control, encara que en una altra enquesta similar, no es va observar el mateix efecte.

No obstant això, en general, basant-se en una mitjana de resultats en les diverses proves, l'equip conclou que existeix una relació significativa entre prendre paracetamol i triar un major risc, fins i tot si l'efecte observat pot ser lleu.

Reconeixen que els efectes aparents de la droga sobre la conducta de risc també podrien interpretar-se a través d'altres tipus de processos psicològics, com la reducció de l'ansietat.

«Pot ser que a mesura que el globus augmenta de grandària, els que prenen placebo sentin una major quantitat d'ansietat per un possible esclat», van explicar els investigadors. «Quan l'ansietat es torna excessiva, acaben la prova. Elacetaminofénpot reduir aquesta ansietat, la qual cosa porta a una major assumpció de riscos», afegeixen.

L'exploració d'explicacions psicològiques alternatives per a aquest fenomen, així com la recerca dels mecanismes biològics responsables dels efectes del paracetamol en les eleccions de les persones en situacions com aquesta, hauria d'abordar-se en recerques futures, va dir l'equip.

Els científics sens dubte també tindran oportunitats futures per a investigar més a fons el paper i l'eficàcia del paracetamol en l'alleujament del dolor de manera més àmplia, després que estudis en els últims anys van trobar que en molts escenaris mèdics, el medicament pot ser ineficaç per a alleujar el dolor i, a vegades, no és millor que un placebo, a més de provocar altres tipus de problemes de salut.

Malgrat la gravetat d'aquestes troballes, elacetaminoféncontinua sent un dels medicaments més utilitzats en el món, considerat un medicament essencial per l'Organització Mundial de la Salut i recomanat pels CDC per a alleujar el dolor en casos sospitosos de Covid-19.

No obstant això, a la llum del que s'està descobrint sobre elacetaminofén, és possible que calgui reconsiderar alguns d'aquests consells, va dirWay. «Potser algú amb símptomes lleus de Covid-19 no creu que és tan arriscat sortir de casa i reunir-se amb persones si estan prenent paracetamol», va dirWay.

«Realment necessitem més recerca sobre els efectes delacetaminoféni altres medicaments de venda lliure sobre les opcions i els riscos que assumim», va concloure.

tracking