Diari Més

Sanitat

Comencen els assajos d'una vacuna anticovid que s'administra via pegat cutani

El nou compost podria oferir una immunitat més duradora que les vacunes actuals

El Pavelló Joan Ballart de Valls és un dels punts de vacunació del territori.

Pavelló Joan Ballart de Valls, vacunació, vacuna, Valls, Pfizer, gent gran, pandèmia, coronavirusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una empresa amb seu a Oxfordshire (Anglaterra) començarà al mes de gener els assajos clínics d'una vacuna de segona generació contra la Covid-19 que s'administra a través d'un pegat cutani i que usa cèl·lules T per a matar cèl·lules infectades. Aquest nou compost podria oferir una immunitat més duradora que les vacunes actuals.

Segons informa 'La Vanguardia', aquest compost prepara les cèl·lules T per a eliminar les cèl·lules infectades del cos ràpidament després de la infecció, evitant així la replicació viral i la malaltia.

Mentre que els anticossos produïts per les vacunes actuals de la covid s'adhereixen al virus i eviten que infecti les cèl·lules, les cèl·lules T troben i destrueixen les cèl·lules infectades. Vacunes com la de Pfizer/BioNTech o la d'AstraZeneca també produeixen una resposta de cèl·lules T, però en menor mesura.

Emergex, l'empresa que iniciarà aquestes proves, ha rebut llum verda del regulador suís de medicaments, segons avança The Guardian, per a realitzar assajos inicials en humans a Lausana en els quals participaran 26 persones que rebran una dosi alta i baixa de la seva vacuna experimental a partir del 3 de gener. S'esperen resultats provisionals de l'assaig per a juny.

Les vacunes actuals contra la covid provoquen principalment una resposta d'anticossos que disminueix amb el temps, cosa que significa que les persones necessiten injeccions de reforç per a mantenir la protecció contra el virus.

La vacuna de Emergex funciona de manera diferent, en matar les cèl·lules infectades ràpidament. Això significa que podria oferir una immunitat més duradora, possiblement durant dècades, i també podria ser millor per a combatre les mutacions del virus, va dir Robin Cohen, director general de l'empresa.

Un estudi publicat a 'Nature' la setmana passada va mostrar que algunes persones experimenten una "infecció abortiva" en la qual el virus ingressa en el cos però és eliminat per les cèl·lules T del sistema immunològic en l'etapa més primerenca.

Els científics van dir que el descobriment podria aplanar el camí per a una nova generació de vacunes dirigides a la resposta de les cèl·lules T, la qual cosa podria produir una immunitat molt més duradora.

La vacuna eventualment s'administrarà a través d'un pegat cutani que conté microagulles que alliberen la injecció en segons. Pot durar fins a tres mesos a temperatura ambient, a diferència d'uns altres inmunògens que han d'emmagatzemar-se en el congelador o el refrigerador.

L'assaig serà realitzat pel professor Blaise Genton, del centre d'atenció primària i salut pública de la Universitat de Lausana (Suïssa). El compost de Emergex no estarà disponible fins a 2025 com molt aviat, el termini habitual per al desenvolupament d'una vacuna.

tracking