Diari Més

Salut

Un estudi alerta que el medicament tramadol augmenta el risc de mortalitat

Es recepta per a tractar el dolor

Imatge d'arxiu de diferents medicaments.

medicaments, farmàcia, pastillesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de l'Institut de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) i la Universitat d'Oxford (el Regne Unit) alerta que el tramadol, un medicament opioide que es recepta per a tractar el dolor, està associat a un augment de mortalitat i d'esdeveniments mèdics adversos.

Tot i que el tramadol s'indica cada vegada més per a controlar el dolor no cancerós, hi ha pocs estudis que comparin la seguretat d'aquest fàrmac amb altres opioides similars en la pràctica clínica.

Aquest nou estudi, publicat en JAMA per investigadors d'Oxford i del IDIAPJGol, mostra que el tramadol està associat a un augment de mortalitat i d'esdeveniments mèdics adversos, la qual cosa recalca la necessitat de continuar investigant sobre el perfil de seguretat d'aquest medicament.

«Mentre no tinguem més dades sobre la seva seguretat, els metges haurien de tenir precaució a l'hora de pautar aquest tractament», afegeixen els investigadors.

L'estudi dut a terme amb 368.960 pacients de Catalunya va analitzar les noves dispensacions de tramadol i les va comparar amb les de codeïna, un altre opioide considerat «feble» i per a dolors d'intensitat similar.

Els resultats de l'estudi indiquen que el tramadol està associat a un augment de risc de mortalitat, problemes cardiovasculars i fractures.

La prescripció d'opioides per a tractar el dolor de tipus cancerós i no cancerós ha aconseguit proporcions epidèmiques als Estats Units i dades recents mostren que el consum està augmentant al Canadà, Austràlia, el Regne Unit i en països europeus, com Espanya.

tracking