Diari Més

Història

Reconstrueixen els rostres de tres mòmies egípcies amb ADN de fa 2.000 anys

Les mòmies van ser enterrades entre 1380 a. C. i 425 d. C. en una ciutat egípcia al sud del Caire  

El rostre reconstruït de les tres mòmies.

Reconstrueixen els rostres de tres mòmies egípcies amb ADN de fa 2.000 anysLive Science

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres mòmies de Abusir el-Meleq que van viure a l'antic Egipte, fa més de 2.000 anys, han «tornat a la vida» després d'una reconstrucció digital de les seves cares. S'han utilitzat dades d'ADN extrets de les seves restes momificados per a retratar-los com quan tenien 25 anys, segons informa Live Science.

Les mòmies van ser enterrades entre 1380 a. C. i 425 d. C. en una ciutat egípcia al sud del Caire. El passat 2017, científics de l'Institut Max Planck per a la Ciència de la Història Humana en Tübingen, Alemanya, van seqüenciar el seu ADN.

Ara, els investigadors de Parabon NanoLabs, una empresa de tecnologia d'ADN a Virgínia (els EUA), han utilitzat aquestes dades genètiques per a crear models 3D de les cares de les mòmies a través d'un procés anomenat fenotipado d'ADN forense, que utilitza anàlisi genètica per a predir la forma dels trets facials i altres elements de l'aparença física d'una persona.

«Aquesta és la primera vegada que es realitza un fenotipado complet de l'ADN humà d'aquesta edat», han dit representants de Parabon en un comunicat.

Els científics van utilitzar un mètode de fenotipado anomenat Instantània per a predir l'ascendència, el color de la pell i els trets facials dels homes. Van descobrir que els tenien la pell de color marró clar, amb els ulls i el cabell foscos.

En general, la seva composició genètica era més pròxima a la dels individus moderns al Mediterrani o el Mitjà Orient que a la dels egipcis moderns, segons han comunicat.

Després, els investigadors van generar malles en 3D que descriuen els trets facials de les mòmies i van calcular els mapes de calor per a ressaltar les diferències entre els tres individus i refinar els detalls de cada rostre.

L'ADN antic, un gran desafiament

Treballar amb ADN humà antic pot ser un desafiament per dues raons: l'ADN sovint està molt degradat i generalment es barreja amb ADN bacterià, va dir Ellen Greytak, directora de bioinformàtica de Parabon.

Els processos utilitzats en aquestes mòmies antigues també podrien ajudar els científics a recrear rostres per a identificar restes modernes, va dir Greytak a Wordssidekick.com.

Dels aproximadament 175 casos que els investigadors de Parabon han ajudat a resoldre usant la genealogia genètica, fins ara nou han estat analitzats utilitzant les tècniques d'aquest estudi, va dir Greytak.

tracking