Diari Més

Detecten a Portugal i a Àustria la variant de la covid que preocupa al Regne Unit

És encara més contagiosa i atribueixen la seva presència al turisme

La nova variant Delta Plus preocupa els científiques, que han d'analitzar si és més perillosa.

Descobreixen la variant Delta Plus, una mutació encara més agressiva del cep que dispara els contagis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La «subespècie» Delta Plus + (AI.4.2), detectada fa unes setmanes per primera vegada al Regne Unit i 'néta' de la variant Delta original, ja ha estat localitzada a Portugal i a Àustria, segons han informat aquest dijous les autoritats sanitàries de sengles països. El primer, d'acord amb l'Institut Nacional de Salut (INSA), ha registrat una desena de casos sense que existeixi un avanç exponencial d'aquesta modalitat del virus SARS-CoV-2. Mentre que el segon, a «més d'una trentena».

Segons els experts lusitans, en la majoria dels casos detectats s'ha comprovat que la infecció té el seu origen epidemiològic al Regne Unit, degut, sobretot, al flux turístic.

El científic Ulrich Elling, de l'Institut de Biotecnologia Molecular de l'Acadèmia de Ciències d'Àustria, mentrestant va recordar que la «línia AI.4.2», amb dues mutacions, «està resultant ser més contagiosa que la delta». «Aquesta línia té dues mutacions més en els pics de la proteïna de l'espiga amb la qual vacunem de les que ja té la delta», va explicar Elling, citat per l'agència austríaca APA.

Segons l'expert, fins al moment s'han comptabilitzat 20.000 infeccions amb la citada subespècie al Regne Unit i uns 1.000 casos a Europa continental.

Més contagiosa

«Encara no és clar per què s'està estenent aquesta subespècie però les taxes de creixement epidemiològic mostren una clara tendència al fet que aquesta línia continuï sent entre un 10% i un 15% més contagiosa que la variant delta, així que AI.4.2 agreuja una mica la situació», va indicar el científic.

No obstant això, l'augment de la contagiositat no és tan pronunciat com el que hi ha hagut entre altres ceps.

«Per a posar-ho en perspectiva, la variant alfa era un 50% més contagiosa que la variant original del SARS-CoV-2, i la delta era un 60% més contagiosa que l'alfa», recorda l'expert.

Elling estima que la clara tendència a l'alça en les xifres de nous casos diaris d'infeccions per coronavirus que es registren actualment a Europa es deuen sobretot a l'arribada de la temporada freda.

El Govern britànic va confirmar el passat dia 19 que «segueix molt de prop» l'aparició de la «descendent» de la variant delta del coronavirus denominada AI.4.2.

tracking