Diari Més

Economia

Putin diu que la crisi energètica és una senyal de què el capitalisme no funciona

El mandatari diu que aquest sistema ha arribat al seu límit

Una imatge del president rus, Vladimir Putin.

Putin diu que la crisi energètica és una senyal de què el capitalisme no funcionaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'actual crisi en el mercat energètic és una manifestació que el capitalisme no funciona, perquè els elevats preus del gas demostren que el sector no pot regular-se per si mateix.

«El que podem veure ara mateix en els mercats energètics (...) és una manifestació que el capitalisme no funciona», va assenyalar durant la seva intervenció de la divuitena reunió anual del club de debat Valdái a Sotxi.

«El mercat pot regular-se per si mateix, però 1.500 dòlars per mil metres cúbics de gas, com pot regular-se per si mateix?», es va preguntar Putin.

El mandatari va dir que el model actual del capitalisme ha arribat als seus límits, s'ha esgotat.

«A tot arreu, fins i tot als països i les regions més riques, la distribució desigual de la riquesa condueix a agreujar la desigualtat», va dir.

El mandatari va sostenir que, quan tot va bé, «gairebé totes les economies del món i els actors de l'activitat econòmica exigeixen més llibertats i menys participació de l'Estat».

«Només quan aquests actors s'enfronten a dificultats globals, tots demanen a l'Estat que intervingui», va afegir.

«Ho recordo molt bé quan afrontem en 2008-2009 la crisi financera global», va recalcar el president, qui llavors va exercir de primer ministre i va recordar els rescats de grans empreses russes, una injecció que després van haver de retornar a l'Estat.

Putin va dir que probablement cal «mirar l'experiència d'uns altres» per a comparar les capacitats de l'Estat i el mercat.

En opinió de Putin, la Xina és un bon exemple, «perquè el Partit Comunista de la Xina té un paper de lideratge, però les institucions econòmiques funcionen encara així de manera molt eficaç».

«No hi ha receptes prefabricades. El capitalisme salvatge tampoc funciona. Crec que ho he confirmat amb exemples», va recalcar.

Segons el parer de Putin, el «conservadorisme moderat és el principi més raonable» en les condicions actuals.

tracking