Diari Més

Salut

Els primers senyals d'alerta de la demència podrien ser a la nostra sang

Aquesta és una de les malalties més comunes entre la gent gran

Imatge d'arxiu d'anàlisi de sang.

Desenvolupen una nova anàlisi de sang que pot diagnosticar el nivell de depressióPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Igual que succeeix amb l'alzheimer, la demència és una malaltia caracteritzada per la deterioració de la memòria i la funció cognitiva per a la qual encara no existeix una cura, d'aquí ve que la detecció precoç és crucial per a tractar els seus efectes.

En aquest sentit, un equip d'investigadors alemanys ha aconseguit identificar una sèrie de molècules que controlen la producció de proteïnes i el metabolisme del cos, i que podrien predir la demència.

Sobre la necessitat de prevenció s'ha referit en un comunicat el neuròleg André Fischer, del Centre Alemany de Malalties Neurodegeneratives (DZNE) i un dels autors d'aquesta recerca, publicada en EMBO Molecular Medicine.

«Necessitem proves que responguin preferiblementabans de l'inici de la demènciai estimin de manera de confiança el risc de malaltia posterior», apunta Fischer. «En altres paraules,proves que donin un advertiment primerenc. Estem segurs que els resultats del nostre estudi actual aplanen el camí per a tals proves», indica.

En concret, els investigadors van realitzar una combinació deexperiments amb humans-132 voluntaris humans sans i 53 persones grans amb deterioració cognitiva lleu-,ratolins i mostres de laboratori, la qual cosa els va permetre identificartres microARNrelacionats amb el rendiment mental.

Els nivells més alts de microARN es van relacionar amb ladeterioració mentalen ratolins, així com amb laaparició de demènciaen les persones majors amb deterorio cognitiu lleu. En aquest grup, el 90% dels quals presentaven nivells elevats d'aquests biomarcadores va passar a desenvolupar alzheimer en dos anys.

Així mateix, els estudis en ratolins i cultius cel·lulars van mostrar que aquests tres microARN estaven associats ambprocessos inflamatoris en el cervell i la neuroplasticitat, és a dir, la facilitat de les neurones per a formar connexions.

«No són només marcadors, sinó que també tenenun impacte actiu en els processos patològics», apunta Fischer, la qual cosa «els converteix en objectius potencials per a la teràpia».

Ara com ara, els investigadors han comprovat en ratolins com la capacitat d'aprenentatge millora quan aquests microARNes bloquegen amb fàrmacs, per la qual cosa creuen que aquestes molècules reguladores també podrien indicar com s'apodera la demència del cervell i estimar així el risc futur.

El següent pas per als científics és desenvolupar un procés de detecció senzill i no invasiu, comuna anàlisi de sang, per a poder buscar aquests biomarcadores de microARN i utilitzar-se en controls regulars.

«Quan es manifesten els símptomes de la demència, el cervell ja s'ha danyat de manera massiva», indica Fischer. «Actualment, el diagnòstic té lloc massa tard, fins i tot tenint la possibilitat d'un tractament eficaç. Si la demència es detecta de manera primerenca, augmenten les probabilitats deinfluir positivament en el curs de la malaltia», conclou.

tracking