Diari Més

Salut

Aquest medicament podria erradicar la malaltia de Lyme

Científics dels EUA han descobert un químic que resulta mortal pel bacteri

Imatge d'arxiu d'una paparra que transmet la malaltia.

Aquest medicament podria erradicar la malaltia de LymePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les rares instàncies en les quals la humanitat ha aconseguit erradicar una malaltia formen figuren entre els seus grans assoliments. Ara, la malaltia deLymepodria passar a engrossir aquesta llista.

Tot això, gràcies al descobriment realitzat per científics de laNortheasternUniversityde Boston publicat en el mitjàCelld'un químic que és mortal per al bacteri causant d'aquesta malaltia però inofensiu per als animals.

La malaltia deLyme, un problema creixent

La malaltia deLymees va descriure per primera vegada en 1883 i va mantenir tradicionalment una incidència estable, fins que l'escalfament global va començar a propiciar la seva expansió. Des de llavors, la seva presència va començar un ascens a Europa, Amèrica del Nord i Àsia que continua fins al dia d'avui.

Aquest creixement s'explica perquè la malaltia deLymeés una zoonosi causada pel bacteriBorreliaburgdorferi, que el seureservori es troba en els ratolins salvatges i que es transmet a través de les paparres que elsparasiten. Així, el canvi climàtic ha afavorit la proliferació d'aquestes paparres, que es troben ara en hàbitats més pròxims als humans.

Els seus principals símptomes són una erupció expansiva i un quadre similar al de la grip. Si no es tracta, pot causar seqüeles permanents, la més destacada d'elles l'artritis deLyme.

Un fàrmac per a porcs

Els autors d'aquesta recerca van descobrir que una substància anomenadahygromicinaA, originalment provada com a fàrmac per a porcs però descartada per la seva baixa eficàcia, ja que té poc efecte en la majoria de bacteris. L'excepció, no obstant això, sembla ser laburgdorferi.

L'avantatge que aquesta substància ofereix sobre els tractaments convencionals, a base d'antibiòtics com ladoxiciclina, és que a diferència d'aquests no causa cap mal als animals, per la qual cosa no produeix efectes secundaris com la diarrea, i a més és molt difícil que el bacteri desenvolupi resistència a lahygromicinaA.

Això és perquè laburgdorferipertany a una classe de bacteris anomenatsespiroquetas, conegudes per tenir una característica forma d'hèlix que els permet 'enterrar-se' en els teixits infectats.

Aquests bacteris s'alimenten d'una sèrie de nutrients essencials químicament molt similars a lahygromicina. Per això, una mutació que bloquegés aquest fàrmac conduiria a la inanició dels bacteris.

Ús potencial

La intenció dels investigadors és reprendre uns assajos de camp reeixits que es van realitzar fa una dècada ambdoxiciclinaen la qual es van col·locar esquers amb antibiòtic a l'abast dels ratolins, aconseguint acabar amb brots locals. No obstant això, es temia que aquesta tàctica generés una resistència estesa a ladoxiciclina.

Ara, la idea és realitzar un assaig de les mateixes característiques empranthygromicinaen lloc dedoxiciclina. Segons els autors, d'aquesta manera es podria aconseguir erradicar la malaltia d'àrees o fins i tot països sencers.

Al mateix temps, molts científics treballen en el desenvolupament d'una vacuna contra aquesta malaltia, ja que es preveu que la seva incidència continuï augmentant en els éssers humans.

D'altra banda, els investigadors creuen que lahygromicinapodria funcionar d'una manera similar contra altres bacterisespiroquetes, com és el cas de la causant de la sífilis (que, a més, ha vingut mostrant una tolerància creixent als antibiòtics), per la qual cosa també es preveu la possibilitat de començar recerques en aquest sentit.

tracking