Diari Més

Atzar

La fórmula d'un matemàtic que va aconseguir guanyar 14 vegades la loteria

Va acabar empresonat i ara viu tranquil amb la seva fortuna

Una primitiva.

La fórmula d'un matemàtic que va aconseguir guanyar 14 vegades la loteriaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quines probabilitats hi ha que et toqui la loteria? Estadísticament, molt poques. Per exemple, en l'Euromillones –que aquesta setmana posa en joc el major pot de la seva història, 220 milions–, les probabilitats d'encertar la combinació guanyadora són d'una entre 139.838.160. Tot queda en mans de l'atzar, encara el matemàtic romanès Stefan Mandel es va resistir a creure en la sort i va aconseguir desenvolupar un mètode per a augmentar les seves opcions d'encert. I no ho va aconseguir només una vegada, sinó que va guanyar fins a 14 ocasions la loteria.

La fórmula de l'èxit va sorgir durant els anys 50, quan treballava d'economista a Romania. Després de diversos anys de càlculs, Mandel va donar amb una combinació d'operacions matemàtiques capaces de predir cinc dels sis números guanyadors sobre un total de 40 opcions.

Per a posar a prova la seva fórmula, el matemàtic va decidir jugar amb amics a la loteria estatal d'aquella època. Encara que només aspirava a guanyar el segon premi, que implicava encertar cinc números, la seva sorpresa va ser major quan va fer ple i va encertar els sis números de la combinació.

Ja en els anys 80, Mandel va decidir provar sort a Austràlia. Allí la loteria tenia un sistema diferent, per la qual cosa va canviar la seva manera de jugar. En lloc d'intentar predir la combinació guanyadora, el matemàtic va tractar d'aconseguir el major nombre de bitllets possibles amb combinacions diferents. D'aquesta manera, les seves probabilitats van augmentar i va obtenir fins a 12 premis en aquest sorteig en diversos intents.

Amb els diners guanyats, Mandel va crear un fons d'inversió legal dedicat a treballar amb la seva fórmula per a guanyar la loteria i repartir els beneficis, segons recull Clarín.

En veure's perseguit pel continu canvi de lleis a Austràlia que impedien que pogués mantenir legalment la seva tècnica de joc, Mandel va buscar un altre país on continuar aplicant la fórmula.

Va ser llavors quan va pensar a viatjar als Estats Units, un país que en aquell moment tenia menys traves per a jugar a la loteria. Després d'estudiar les diferents loteries dels estats i les seves mecàniques, Mandel va fixar la vista en una: la loteria de Virgínia.

En aquell moment, a principis dels 90, en aquesta loteria només existien 7,1 milions de combinacions possibles de números i, tenint en compte que els bitllets es trobaven entre els més barats, resultava lògic apostar per aquest sorteig.

A un dòlar el bitllet, necessitava reunir 7,1 milions de dòlars per a poder comprar totes les combinacions possibles de loteria. Per a aquesta tasca, Mandel no estava sol, ja que va aconseguir atreure a 2.500 inversors d'Austràlia, que van aportar 2.500 dòlars cadascun i poder dur a terme el pla.

La seva fórmula va donar resultat, ja que el matemàtic es va fer amb els 27 milions de dòlars d'un pot, però la seva ratxa no duraria molt més. L'FBI i la CIA no van trigar a posar l'ull sobre ell i obrir una investigació, mentre que el sistema de loteries nord-americà també va canviar les seves normes per a limitar el nombre de participacions per jugador.

Després d'emigrar a Israel el 1995, va ser investigat per l'Autoritat de Valors, va pagar la fiança i en 2002 va fugir a Londres, on va ser condemnat a 10 mesos de presó i una multa de 30.000 dòlars. Actualment es creu que Mandel resideix a Vanuatu, un arxipèlag del Pacífic Sud, on gaudeix de tota la seva fortuna acumulada.

tracking