Diari Més

El dèficit d'anticossos augmenta el risc de mort en pacients crítics

Tenen fins a set vegades més probabilitats de morir durant els primers 30 dies d'infecció de coronavirus

Un dels investigadors amb el nou test.

Un nou test a Espanya aconsegueix detectar anticossos al coronavirus invisibles fins avuiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dèficit d'anticossos contra el coronavirus responsable de la covid-19 augmenta el risc de mort entre els pacients més crítics, ha conclòs un equip d'investigadors espanyols, que han incidit en la importància de la vacunació per a protegir als qui, davant una infecció natural, no han produït suficients anticossos.

Els investigadors han conclòs que els pacients que no han produït anticossos contra la proteïna «S» -la proteïna present en la superfície del coronavirus que facilita la seva unió i entrada a les cèl·lules- en el moment d'ingressar en les unitats de vigilància intensiva tenen fins a set vegades més probabilitats de morir durant els primers 30 dies després del seu ingrés.

L'estudi, les conclusions del qual s'han publicat en la revista científica Journal of Internal Medicine, és fruit del treball que ha realitzat un equip d'investigadors en el marc d'un projecte finançat per l'Institut de Salut Carles III a través del Fons Covid-19

Aquest dèficit en la producció d'anticossos s'ha associat també amb una fuita d'antígens i del material genètic del virus a la sang, la qual cosa es tradueix també en un major risc de mort, ha informat l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) en una nota difosa avui.

«Els anticossos anti-S són, per tant, fonamentals per a controlar la replicació del SARS-CoV-2 en els pacients covid-19 crítics», ha asseverat l'investigador principal, Antoni Torres, i el microbiòleg José María Eiros ha apuntat que aquesta «fuita» de material del virus a la sang és un marcador de mal pronòstic.

Es tracta, ha destacat el ISCIII, d'un dels estudis més grans fins avui dedicats a analitzar els anticossos en pacients crítics amb covid-19.

En una mostra de 92 pacients, l'estudi revela que el 40 per cent dels pacients crítics presenten nivells insuficients d'anticossos «anti-S» en el moment d'ingressar en l'UCI, mentre que fins a un 13 per cent té una absència completa d'aquests anticossos.

La quantificació d'anticossos podria per tant ajudar a identificar quins pacients es beneficiarien dels tractaments amb anticossos monoclonals dirigits contra aquesta proteïna (la «S»).

Les troballes remarquen l'especial importància de la vacunació per a protegir els que, davant una infecció amb el virus natural, no són capaços de produir anticossos, segons han explicat en la mateixa nota els immunòlegs Jesús Bermejo i David Kelvin, investigadors del projecte CIBERES-UCI-COVID i de la Dalhousie University (el Canadà), respectivament.

Plantegen a més aquestes troballes diverses opcions d'interès per a estudis posteriors, ha destacat l'Institut de Salut Carles III; d'una banda, mesurar els nivells d'anticossos després de l'ingrés en l'UCI podria servir per a personalitzar el tractament amb anticossos exògens dirigits contra la proteïna «S» del virus.

I quantificar la càrrega viral en el plasma podria ser útil per a identificar quins pacients tenen un major risc de defunció.

tracking