Diari Més

Energia

El preu del gas natural es dispara un 25% a causa de l'augment de la demanda

Ja costa 145,19 euros per megavat hora

El gas natural és una barreja d'hidrocarburs.

El preu del gas natural es dispara un 25% a causa de l'augment de la demandaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu del gas a Europa va pujar aquest dimecres en més d'un 25%, impulsat per la creixent demanda de l'hemisferi nord. El preu del gas de referència a Europa va saltar a 145,19 euros per megavat hora.

«És pànic i por amb l'hivern molt a la vora», assenyalen els analistes del mercat de l'energia. Els preus desorbitats de la gasolina, juntament amb el petroli que aquesta setmana va aconseguir màxims de diversos anys, han alimentat la preocupació mundial per l'augment de la inflació.

La demanda de gas també s'ha incrementat a Àsia, i particularment a la Xina. «Els preus del gas natural han pujat a nous pics, ja que els nivells insuficients de proveïments abans de la temporada d'hivern generen preocupació», insisteixen els analistes.

L'alça del gas té una influència directa en el mercat majorista (pool) de la llum a Espanya. Per a aquest dijous s'aconseguiran els 288 euros el megavat hora (MWh), marcant així el preu més alt de la història i el major increment diari després dels 228 euros/MWh d'aquest dimecres.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dijous tant al Consell Europeu com a la Comissió «audàcia, contundència i innovació» per aconseguir una resposta comuna davant el problema de l'augment de les tarifes energètiques.

El que proposa Sánchez és un model per a l'energia semblant al de les vacunes, això és una «cooperació reforçada» perquè sigui la Comissió Europea negociï en nom dels països que així ho decideixin la compra del gas.

tracking