Diari Més

Salut

Les intoxicacions per monòxid de carboni per fumar en pipes d'aigua poden fer necessàries les cambres hiperbàriques

Un estudi apunta que els intoxicats tenen concentracions elevades de CO equivalents a les de males combustions

Imatge de recurs d'un noi fumant d'una pipa d'aigua.

Les intoxicacions per monòxid de carboni per fumar en pipes d'aigua poden fer necessàries les cambres hiperbàriquesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones ateses als serveis d'urgències per intoxicació de monòxid de carboni (CO) per fumar en pipa d'aigua presenten concentracions elevades d'aquest gas a la sang. Aquestes són similars a les ateses per altres tipus d'intoxicacions per CO, com la combustió incompleta del gas de calderes, estufes o incendis. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi impulsat pels serveis d'urgències de l'Hospital del mar i del Moisès Broggi de Sant Joan Despí. Els pacients estudiants tenien 30,2 anys de mitjana i, en cinc dels vuit casos analitzats, fumaven en grup. Tots van necessitar tractament amb oxigen a altes concentracions i cinc dels vuit van requerir ser tractats a una cambra hiperbàrica.

Aquests últims presentaven nivells de Carboxihemoglobina (COHb) en sang d'entre l'11i el 25%.

L'estudi analitza vuit casos atesos als dos centres entre setembre del 2016 i juny del 2020, un nombre baix que els autors atribueixen a un infradiagnòstic de la patologia ja que els propis pacients no vinculen els símptomes amb haver fumat en pipa d'aigua.

El metge adjunt del Servei d'Urgències de l'Hospital del Mar i autor principal de la investigació, el doctor August Supervia, ha afirmat que l'estudi és un toc d'atenció als professionals dels serveis d'urgències per esbrinar si darrera d'un pacient amb símptomes neurològics, com pèrdua de coneixement o inestabilitat cefàlica, hi pot haver l'haver fumat en pipa d'aigua.

El tractament en els casos greus sempre és amb oxigen, ja sigui amb mascareta amb reservori, entre sis i vuit hores, o a cambra hiperbàrica. Si no s'aborda aquest tipus d'intoxicació de forma correcta pot provocar problemes a llarg termini, sobretot neurològics. La pipa d'aigua o narguil, és un aparell que, a través de la combustió del tabac amb carbó, permet absorbir el fum generat. La mala combustió en llocs tancats i amb poca ventilació, sumat a una concentració més alta de CO al fum produït, pot provocar intoxicacions. A més, aquest fum conté substàncies que poden produir dependència, així com carcinògens i altres elements nocius per a la salut.

tracking