Diari Més

Societat

Mor en un accident Lars Vilks, autor de la polèmica caricatura de Mahoma que va enfurismar el món islàmic

L'artista suec va morir, juntament amb la seva escolta, després que el seu cotxe topés frontalment amb un camió

Imatge d'arxiu de Lars Vilks.

Mor en un accident Lars Vilks, autor de la polèmica caricatura de Mahoma que va enfurismar el món islàmicEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'artista suec Lars Vilks, mort ahir als 75 anys en un accident de cotxe juntament amb dos policies que l'escortaven, va saltar a la fama en 2007 per una polèmica caricatura de Mahoma, un any després de la controvèrsia causada pel diari danès'Jyllands-Posten', que havia generat una crisi diplomàtica amb el món islàmic.

'Jyllands-Posten', de tendència conservadora, va publicar al setembre de 2004 una dotzena de vinyetes del profeta en la seva portada, una d'elles amb una bomba com a turbant, que mesos després van provocar atacs a legacions diplomàtiques daneses en diversos països i un boicot a productes d'aquest país nòrdic.

Gairebé un any i mig més tard, un diari local suec,'Nerikes Allehanda', va publicar un dibuix de Vilks per a il·lustrar un editorial en el qual es defensava la llibertat d'expressió i es criticava la negativa de dos centres culturals a autoritzar una exposició amb treballs seus en els quals es caricaturitzava al profeta com un gos.

Tant Vilks, que va assegurar haver rebut amenaces de mort, com el diari van rebutjar demanar disculpes malgrat les protestes de la comunitat musulmana a Suècia, però el llavors primer ministre suec, Frederik Reinfeldt, es va afanyar a reunir-se amb ambaixadors de vint països islàmics amb representació diplomàtica a Estocolm per a evitar que la polèmica escalés.

Un dels desencadenants de la crisi entre Dinamarca i el món islàmic havia estat la negativa del seu llavors homòleg danès, Anders Fogh Rasmussen, a reunir-se amb els ambaixadors de països àrabs representats a Copenhaguen, en considerar que es podia interpretar l'entrevista com una forma d'intervenció en la labor dels mitjans de comunicació.

Vilks, que des de llavors va passar a viure amb protecció policial, va ser objecte de diversos atemptats, com un intent d'incendi de la seva casa a Suècia, o un complot, fracassat, organitzat per activistes estatunidencs vinculats a la xarxa Al-Qaeda.

L'artista suec va ser també el presumpte objectiu de l'atemptat registrat el 14 de febrer de 2015 en un centre cultural de Copenhaguen en el qual se celebrava un debat sobre blasfèmia i llibertat d'expressió.

L'autor, un jove danès d'origen palestí, va disparar contra els assistents a l'acte i va matar a un cineasta danès de 55 anys. Hores després va executar a un jove que custodiava una sinagoga, per a ser abatut més tard per la policia.

Vilks i els seus dos acompanyants van morir en un xoc frontal amb un camió, després que el seu cotxe envaís el carril contrari, en el qual va resultar ferit de gravetat el conductor d'aquest vehicle, en una autopista als afores de Markaryd (sud).

Les causes de l'accident encara no han estat aclarides i es planteja com a hipòtesi l'explosió d'un pneumàtic, va informar la policia.

«Res indica que algú més hagi estat involucrat en l'accident», va dir aquest dilluns en roda de premsa Stefan Sintéus, al comandament de la investigació.

tracking