Diari Més

Societat

Pep Guardiola, Tony Blair, Putin, Shakira, Ancelotti i Elton John, a la llista dels 'Pandora Papers'

Una investigació periodística internacional destapa el nom de personalitats relacionades amb paradisos fiscals

Pep Guardiola, entrenador del Manchester City amb el llaç groc en un dels partits al gener.

La federació anglesa de futbol sanciona Guardiola amb 22.500 euros per portar un llaç grocACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president rus Vladimir Putin; l'exprimer ministre britànic, Tony Blair; els entrenadors Pep Guardiola i Carlo Ancelotti; els cantants Elton John, Shakira i Julio Iglesias, entre d'altres, formen part de la llista de personalitats que han destapat els 'Pandora Papers'. Més de 600 periodistes de 117 països han analitzat durant dos anys 11,9 milions de documents procedents de 14 despatxos d'advocats especialitzats en crear societats 'offhsore' en paradisos fiscals. 'La Sexta' i el 'País' han participat en aquesta investigació coordinada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ). Guardiola va ser titular d'un compte corrent a Andorra fins al 2012, quan es va acollir a l'amnistia fiscal del govern de Mariano Rajoy.

Guardiola va regularitzar fa gairebé 10 anys un compte a la Banca Privada d'Andorra que havia estat fins llavors oculta al fisc. En total va regularitzar mig milió d'euros dels quals va pagar el 10%, com va fixar el llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. I és que en la investigació l'entrenador de futbol apareix com a apoderat de la societat Repox Investments a Panamà, vinculada al compte andorrà. Segons fons de l'entorn de l'exjugador del Barça, va rebre en aquest compte els seus honoraris com a jugador del Al Alhi, el club de Qatar en el qual va estar del 2003 al 2005.

Entre els primers noms que s'han fet públics vinculats a aquest tipus de societats 'offshores' hi ha personatges rellevants de tot el món com l'exprimer ministre britànic Tony Blair i la seva dona, Cherie; el president rus, Vladimir Putin; el primer ministre xec, Andrej Babis; l'exdirector genet del Fons Monetari Internacional (FMI) Dominique Strauss-Kahn; la model Claudia Schiffer; la cantant Shakira; Elton Jhon; el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski; el rei de Jordània; el que va ser bateria dels Beatles Ringo Star; i l'actual entrenador del Madrid, Carlo Ancelotti.

La diferència amb la primera entrega de els 'Papers de Panamá', que van desvetllar els secrets d'un sol bufet d'advocats, Mossack Fonseca, és que ara s'ha obtingut documentació de fins a 14 bufets dedicats a obrir societats en paradisos fiscals.

Una societat 'offshore' és una companyia que s'obre en una jurisdicció en la què l'interessat no hi viu ni realitza cap activitat econòmica. Les 'offshore' són legals si es declaren i es solen obrir en països amb tributacions més baixes i amb una major privacitat de les seves operacions.

tracking