Diari Més

Educació

L'educació física augmenta la concentració de l'alumne en la classe següent

Un estudi espanyol indica que aquestes classes haurien de col·locar-se just abans d'altres que requereixen més concentració, com matemàtiques o llengua

El grup dels Castors i les Llúdrigues de l'Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela marxant del campament de Sant Martí de Tous.

Resignació entre els nens per la fi de les acampades: «Estic una mica trist per marxar abans d'hora»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les classes d'educació física hauria de col·locar-se just abans de les assignatures que requereixen una major concentració i atenció, com a matemàtiques, filosofia, llengua, física o química, perquè l'exercici moderat potència la funcions cognitives.

Així es desprèn d'un estudi científic en alumnes adolescents, de 13 a 17 anys, del Centre de Recerca de l'Esport (CID) de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx (Alacant).

El director del CID-UMH, Francisco Javier Moreno Hernández, ha explicat a Efe que des del punt de vista cognitiu s'ha demostrat que l'activitat física provoca augments tant del benestar psicològic com de la funció cognitiva, encara que es desconeix amb detall quines intensitats d'exercici són les idònies per a aconseguir aquestes millores.

Un grup del CID encapçalat per Eduardo Cervelló ha analitzat l'efecte de l'esport en els adolescents i el resultat és que l'activitat física «moderada», que habitualment es desenvolupa en l'assignatura d'educació física, provoca una «especial capacitat de concentració» en l'hora immediatament posterior.

«Potser hauríem de replantejar les bondats de programar les sessions d'educació física en els centres educatius en els moments previs a les assignatures on vulguem aprofitar els seus potencials efectes positius en funcions cognitives com el control inhibitori i l'atenció», ha ressaltat el director del CID de la UMH.

Especialment, hauria de situar-se just abans d'assignatures que requereixin càlcul mental (com les matemàtiques) o que comportin un alt grau de concentració i atenció (filosofia, llengua, física o química) i més separades de les classes que requereixin creativitat (com a arts plàstiques o artístiques).

«El problema és que el nombre de classes d'educació física és reduït i per als centres és difícil organitzar l'horari situant aquesta assignatura immediatament abans de les 'fortes'», ha admès l'expert, qui creu que «en tot cas cal tenir-lo en compte».

La millora del rendiment en concentració i atenció hauria de desembocar, en opinió dels científics del CID-UMH, en un augment de les hores lectives d'educació física.

Aquesta visió de les classes esportives en els centres educatius contradiu la tradicional «inclinació» de molts caps d'estudis a situar aquesta assignatura en les hores finals de la jornada amb l'argument que el cansament físic perjudica la capacitat de seguir les explicacions de les classes considerades més exigents.

Moreno Hernández ha estat l'encarregat d'oferir la lliçó inaugural del curs 2021-22 de la UMH, oferta divendres passat titulada «La dosi d'exercici en l'esport. Ciència i evidència», on va advertir que «una càrrega excessiva d'exercici pot provocar efectes no desitjats».

L'especialista va indicar que el 'sant grial' de les Ciències de l'Esport és conèixer quina és la dosi més adequada d'exercici perquè l'activitat física no sigui contraproduent.

Segons el director del CID, «la dosi adequada d'entrenament ha de tenir en compte totes les dimensions de l'ésser humà: la fisiològica, la mecànica, la cognitiva i la social, i per tant el seu abordatge ha de contemplar un enfocament multidisciplinari».

tracking