Diari Més

Energia

Facua critica pujada del rebut de llum de 53,8% respecte a setembre de 2020

Des de l'organització reclamen una intervenció en els preus

Una torre d'una línia d'alta tensió d'Endesa a l'Alt Penedès.

Experts indiquen que crear una empresa elèctrica pública és una opció costosa i complexa per abaratir la factura de la llumACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de Facua-Consumidors en Acció sobre l'evolució de la tarifa semirregulada PVPC, ha determinat que el rebut de la llum de l'usuari mitjà ha aconseguit els 102,71 euros, un 53,8% per sobre dels 66,78 del mateix mes de l'any passat.

El secretari general de la Facua, Rubén Sánchez, ha assenyalat en un comunicat que «tenint en compte les dades de l'últim mes, l'afirmació de la vicepresidenta Teresa Ribera que la factura està raonablement controlada demostra molt poca empatia amb els consumidors, especialment amb els quals pateixen problemes econòmics. Les mesures que s'han dut a terme són positives, però clarament insuficients».

Ribera va assegurar aquest dimecres en el Congrés dels Diputats que «la factura elèctrica està raonablement controlada malgrat el ral·li internacional dels preus del gas i les matèries primeres gràcies a les decisions que ha anat prenent el Govern».

Per a Rubén Sánchez, «l'agressió de l'oligopoli elèctric als consumidors i el pols que està mantenint amb el Govern és prou greu com perquè hi hagi una intervenció contundent en els preus per part de l'Executiu de coalició».

«Es tracta d'utilitzar una capacitat per a la qual els Estats membres estan facultats per la legislació europea del sector elèctric. El que demanem és que la immensa majoria de les famílies siguin catalogades com a consumidors vulnerables i, durant almenys sis mesos, se'ls apliquin preus intervinguts que representin almenys un 50% sobre les tarifes PVPC», indica.

Ha recordat que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que el seu objectiu és que en finalitzar el 2021, els consumidors hagin pagat el mateix import que en el 2018 una vegada descomptada la pujada de l'IPC.

En el que va d'any, segons les dades de Facua la pujada respecte als primers nou mesos del 2018 aconsegueix el 7,9% per a l'usuari mitjà.

De gener a setembre del 2021, l'usuari mitjà ha pagat per la seva factura mensual una mitjana de 82,17 euros, i en el mateix període de fa tres anys es va situar en 76,14 euros -en tot l'any van ser 77,18 euros-.

El secretari general de la Facua ha advertit que «fins i tot si s'aconseguís l'objectiu del Govern, les tarifes elèctriques continuarien sent desproporcionadament altes».

En aquest sentit, ha recordat que «al gener de 2018, l'avui president del Govern va demanar a Mariano Rajoy explicacions i mesures davant la carestia del rebut de la llum, que va continuar pujant al llarg d'aquest any fins a situar-se en el segon més car de la història».

tracking