Diari Més

Experts europeus recomanen vacunar amb la tercera dosis al personal sanitari

Per la seva part, la Agència Europea de Medicaments estudia vacunar la franja de nens de 5 a 12 anys

Una vacuna.

Els pediatres creuen necessari vacunar nens i adolescentsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estratègia de vacunació contra la Covid segueix en moviment i en breu podria haver-hi noves decisions sobre a quins col·lectius vacunar o tornar a vacunar. El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) acaba de recomanar als països de la UE que administrin una tercera dosi al personal sanitari, davant el risc que suposa l'arribada de l'hivern i la circulació de la contagiosa variant delta. Per part seva, l'Agència Europea del Medicament (EMA) publicarà pròximament la seva avaluació sobre els assajos clínics de Pfizer per a vacunar contra la Covid a nens de 5 a 12 anys, la qual cosa portaria a la seva eventual autorització.

Tant el ECDC com la EMA depenen de la Comissió Europea i són organismes de referència per al Govern, de manera que les seves recomanacions tenen conseqüències en la vacunació contra el coronavirus a Espanya. Per exemple, abans que Sanitat ho decidís, el ECDC ja va recomanar posar dosis addicionals a persones majors que viuen en residències i les seves opinions també estan en línia amb la decisió del Ministeri i comunitats d'administrar una tercera dosi de vacuna en persones immunodeprimides i que pateixen determinades malalties.

Tercera dosi per als sanitaris

Com a novetat, ara recomana als països de la UE que considerin posar una tercera dosi a «els treballadors sanitaris i un altre personal en contacte estret amb persones de risc sever per Covid». No obstant això, el ECDC rebutja que, com han fet Itàlia o França, se'ls obligui a immunitzar-se. «Alguns països han establert mandats perquè els sanitaris i el personal de centres assistencials es vacuni. No obstant això, és important subratllar els efectes negatius d'aquestes obligacions, ètiques, polítiques o legals».

Fins ara, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat que el procés de determinar quins col·lectius han de rebre una tercera dosi -addicional o de reforç- és una avaluació contínua d'evidència científica que, en part, ve d'organismes com el ECDC i la EMA.

De moment, Espanya només està administrant dosis addicionals a persones immunodeprimides per tenir un trasplantament o per estar en tractament oncològic, així com als qui pateixen alguna malaltia que els facin especialment vulnerables al coronavirus, com a pacients en diàlisis, en quimioteràpia, amb fibrosi quística o majors de 40 anys amb Síndrome de Down.

Els majors que viuen en residències tanquen de moment els grups que estan rebent una dosi addicional -per a igualar la seva immunitat enfront de la Covid a persones sanes o joves a les quals els basten dues dosis-, encara que, com ja va passar amb els residents, ja hi ha comunitats que han començant a demanar que s'administri a la població major de 80 anys en general, com Castella-la Manxa o Andalusia.

Perill de cara a la tardor

A aquesta petició se suma la recomanació del ECDC de revacunar al personal sanitari, tal com apunta en el seu últim informe, publicat el divendres, en el qual adverteix del risc que corren els països amb una menor cobertura de vacunació de cara a la tardor i a la circulació de la variant delta, més contagiosa que les anteriors.

En aquest sentit, l'organisme adverteix que els països amb una cobertura de vacunació per sota de la mitjana europea -75% de la seva població adulta- experimentaran durant «una elevada càrrega d'hospitalitzacions i morts» entre ara i finals de novembre. El risc va disminuint a mesura que els països aconsegueixen la mitjana europea o la superen.

Aquest tercer és el cas d'Espanya. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, el 77% de la població espanyola té pauta completa, un percentatge que el ECDC eleva el 90%, perquè se cenyeix només als adults, és a dir, a partir de 18 anys. En tot cas, per a països que superen la mitjana europea, estableix que la població general que està totalment vacunada té una probabilitat «moderada» de contagiar-se aquesta tardor i un «risc baix» d'emmalaltir de gravetat. Els qui no estan vacunats tenen «alt risc» d'infectar-se amb un «risc moderat» de desenvolupar una malaltia greu.

En el cas de la població vulnerable, el model del ECDC per a països com Espanya indica que el risc d'infecció i de gravetat és «moderat» per als qui estan vacunats i és «alt» i «molt alt» en cada cas per als qui no ho estan.

Davant la tardor que ve, el ECDC recomana no retirar encara mesurades de distanciament o l'ús de màscara i constreny als països a continuar incrementant la cobertura de vacunació, per al que recomana revacunar als sanitaris.

tracking