Diari Més

Creen un nou tractament per a recuperar l'olfacte després d'haver passat la covid-19

Aquest símptoma és un dels més comuns de la malaltia

Un de cada deu pacients estudiats no ha recuperat plenament el sentit sis mesos després.

nas, olor, olfacte, coronavirusPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És un dels símptomes més distintius i curiosos de Covid: la pèrdua del sentit de l'olfacte, que afecta més de la meitat dels pacients. Entre les moltes coses que ataca el virus es troben les cèl·lules receptores en el nas, la qual cosa afecta la seva capacitat per a funcionar correctament.

Si bé la majoria de les persones es recuperen en unes poques setmanes, aproximadament una de cada deu el problema, anomenat anòsmia, persisteix durant un mes o més.

El sentit de l'olfacte està intrínsecament lligat al gust, cosa que significa que els qui el pateixen normalment troben que el menjar i la beguda es tornen, literalment, sense sabor.

Però ara els científics s'han topat amb un tractament potencial per a despertar els sentits: la vitamina A. El compost, que es troba naturalment en el formatge, els ous i el peix blau, s'agrega a les gotes nasals, que s'administren als voluntaris que pateixen anòsmia relacionada amb Covid, com a part d'un assaig mèdic, desenvolupat al Regne Unit.

En un assaig anterior, dut a terme a Alemanya, provant les gotes en un grup de pacients durant vuit setmanes. Després aquest temps, el 37% dels afectats que van usar les gotes van informar una millora significativa en la detecció d'olors.

tracking