Diari Més

Salut

Quan el cansament et fa anar al metge: així és la fatiga crònica i les seves perilloses conseqüències

Aquesta síndrome és una condició seriosa les causes de la qual no són del tot conegudes

Imatge d'arxiu d'una persona descansant.

Quan el cansament et fa anar al metge: així és la fatiga crònica i les seves perilloses conseqüènciesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cansament és, per descomptat, una sensació normal que forma part de l'experiència i la vida humana. És la forma que té el nostre cos d'advertir-nos d'una despesa important d'energia i ens porta a buscar compensar-lo descansant. No obstant això, quan es torna constant, no millora amb el descans o comença a dificultar el dia a dia, podria ser un símptoma que ens indiqui que alguna cosa camina malament, a més de convertir-se en un risc en si mateix.

Cansament normal o fatiga crònica?

És important saber distingir els símptomes de la síndrome de fatiga crònica, (també conegut comencefalomielitismiálgica)del cansament que és normal que totes les persones experimentem però que, amb el ritme de vida comuna en l'actualitat, pot tornar-se excessivament freqüent.

Concretament, la fatiga crònica es defineix en elDSMIV-TR(el manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals que elabora l'Associació Americana de Psiquiatria, principal referència taxonòmica de les malalties mentals) per l'aparició d'una fatiga extrema que dura almenys sis mesos i que no s'explica a conseqüència d'una altra causa mèdica.

A més, ha de complir dues característiques importants, i és que no millora amb el descans, a diferència del cansament normal, i empitjora amb l'activitat física o mental.

Més concretament, els seus símptomes inclouen (sense que hagin de donar-se tots alhora) la sensació de fatiga, problemes de memòria i concentració, mal de coll, mal de cap, augment de la grandària dels ganglis del coll o les axil·les, dolor muscular o articular, marejos que empitjoren en passar d'estar ficat al llit a estar dempeus, somni no reparador i esgotament extrem després de realitzar exercici físic o mental.

D'altra banda, les seves principals conseqüències inclouen la limitació de l'estil de vida, l'augment de les baixes laborals, l'aïllament social i, en alguns casos, trastorns psiquiàtrics com la depressió major.

Quines són les causes de la fatiga crònica?

Fins ara es desconeixen les causes d'aquesta síndrome, encara que molts especialistes creuen que podria ser multifactorial.

Per exemple, es valora que pugui derivar d'infeccions virals, atès que algunes persones desenvolupen la síndrome després d'una infecció viral. Específicament, s'han assenyalat el virus deEpstein-Barri el de l'herpes humà 6, si bé no s'ha trobat fins al moment cap evidència concloent.

Un altre motiu que es remena és un problema en el sistema immunitari. Aquesta teoria parteix del fet que molts pacients de fatiga crònica presenten alteracions immunitàries, encara que no aquesta clar si són suficients en si mateixes per a explicar el trastorn.

D'altra banda, es creu que uns certs desequilibris hormonals, que també han estat observats en persones amb la síndrome de fatiga crònica podrien igualment jugar algun paper.

Finalment, moltes persones que ho pateixen han referit haver patit recentment traumes emocionals o físics significatius amb anterioritat a l'aparició dels símptomes.

Quan haig d'anar al metge?

En qualsevol cas, no és mala idea acudir a consulta si notem un cansament que sembla excessiu o persistent; fins i tot si no es tracta de fatiga crònica, pot ser el símptoma d'una altra afecció que necessiti tractament.

No obstant això, i encara que sempre és important deixar al metge el diagnòstic, si el cansament que ens preocupa no compleix amb la condició de no desaparèixer amb el descans, no dura almenys sis mesos i no es presenta al costat d'altres símptomes, és poc probable que patim fatiga crònica.

tracking