Diari Més

Societat

Nofumadores.org reclama pujada dràstica del preu del tabac per a frenar l'addicció

L'associació considera que el preu per paquet a Espanya és «molt barat» i el considera «un regal» respecte a altres països europeus

Una dona fumant a una terrassa i amb la mascareta baixada.

Demanen a Sanitat que fumar no sigui una excepció per poder-se treure la mascaretaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'associació Nofumadores.org ha exigit al Govern que els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2022 (PGE) recullin una «pujada dràstica» -del 100% d'ara endavant- del preu del tabac per a incentivar l'abandó de l'addicció.

En un comunicat, l'associació explica que aquesta mesura, secundada per organitzacions sanitàries i de drets civils, serviria per a reduir el nombre de fumadors a Espanya, ja que, «com indica l'OMS, el tabac barat d'Espanya garanteix un percentatge de fumadors per sobre del 30%».

Segons el parer de la presidenta de Nofumadores.org, Raquel FernándezMegina, «el paquet a menys de cinc euros que s'embeni a Espanya és un regal a una indústria que mata 60.000 persones a l'any per a continuar enriquint a una oligarquia blindada davant un delicte continuat sobre la salut».

«Una pujada dràstica de preus és una cosa urgent i inajornable», assenyala l'organització que subratlla que el paquet de tabac costa uns 22 euros a Austràlia, 19 a Nova Zelanda i 12,5 euros al Regne Unit i Noruega, i en aquests països la taxa d'addictes a la nicotina és inferior a l'espanyola.

A més, l'associació, denúncia «les promeses no materialitzades», que va fer tant l'exministre de Sanitat, SalvadorIlla, com l'actual responsable del departament, CarolinaDarias, a tot el sector sanitari i els exigeix «alçada política» davant el desafiament que tenen per davant per a endurir la llei del tabac.

En aquest sentit, està previst que la setmana vinent Sanitat debati amb societats mèdiques i associacions civils, en el marc del congrés que celebra el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), l'actualització de la nova llei del tabac i de productes dispensadors de nicotina.

Fonts pròximes al Ministeri de Sanitat, consultades per Efe, han confirmat que aquest departament està treballant per a modificar la llei per a, entre altres qüestions, prohibir fumar a les terrasses i accessos als edificis públics, com a hospitals, regidories i delegacions d'Hisenda, i ampliar els espais sense fum.

La intenció de CarolinaDariasés actualitzar les regulacions per tres vies: una primera amb la reforma de la llei, on s'inclouria la prohibició de fumar a les terrasses i els estadis de futbol.

Una segona via, finalment en mans del Ministeri d'Hisenda, pretén equiparar la fiscalitat del tabac convencional a la dels nous productes (cigarrets i dispositius electrònics); i un tercer front seria a través d'un decret llei que instauri l'empaquetat genèric i el contingut (additius i saboritzants) dels e-cigs. Aquest decret encara estaria en fase d'elaboració, segons les fonts.

Tot això quedaria emmarcat dins d'un nou Pla Nacional de Prevenció del Tabaquisme al qual encara estan fent aportacions experts i institucions i societats científiques, i del qual ja existeix un segon esborrany.

tracking