Diari Més

La resposta immunitària a la vacuna de la covid-19 és menor en els pacients de quimioteràpia

Podrien no estar totalment protegits

Una sanitària amb una xeringa a punt de punxar la vacuna de Pfizer de la covid-19.

Pla detall de la mà d'una sanitària amb una xeringa a punt de punxar una participant en l'assaig clínic de la vacuna de Pfizer de la covid-19 en dones embarassades, a l'Hospital Vall d'Hebron.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients de càncer que reben quimioteràpia tenen una resposta immunitària menor que les persones sanes a la vacuna contra la covid-19, segons un estudi realitzat amb una petita mostra i que va analitzar el preparat de Pfizer-BioNTech.

La recerca que publica Nature Medicine agrega que aquest tipus de malalts «probablement no estan totalment protegits» per la vacuna després de rebre les dues dosis, encara que una tercera «augmenta la resposta immunitària».

L'estudi encapçalat per la Universitat de Ciències de la Salut d'Arizona (els Estats Units) va examinar a 53 pacients que rebien un tractament inmunosupresor contra el càncer, com la quimioteràpia, i van comparar la seva resposta immunitària, després de la primera i la segona dosi, amb la de 50 adults sans.

La quimioteràpia no sols ataca al càncer, sinó també a les cèl·lules immunitàries necessàries per a defensar a l'organisme de les infeccions.

Després de les dues dosis de la vacuna, «la majoria dels pacients amb càncer van mostrar una certa resposta immunitària», cosa que significa que tenien anticossos contra el SARS-Cov-2.

L'equip va analitzar els anticossos, els limfòcits B i les cèl·lules T, que constitueixen el sistema de defensa de l'organisme, i van descobrir que «és probable que la vacuna sigui, almenys, parcialment protectora, per a la majoria de les persones que reben quimioteràpia», va indicar una de les autores de l'estudi Deepta Bhattacharya.

No obstant això, la resposta immunitària «va ser molt de menor que en els adults sans, i alguns dels pacients no van respondre a la vacuna», la qual cosa es tradueix en un menor protecció, indica la Universitat de Ciències de la Salut d'Arizona en un comunicat.

Vint pacients van rebre una tercera dosi, la qual cosa «va potenciar la resposta immunitària de la majoria».

tracking