Diari Més

Treball

La ministra de Treball defensa el caràcter estructural dels ERTO: «Han vingut per a quedar-se»

Yolanda Díaz assegura que són molt eficaços per afrontar crisis

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu.

ministra de Treball, Yolanda DíazACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat aquest dissabte l'eficàcia dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per a afrontar les crisis conjunturals de les empreses i els seus treballadors, per la qual cosa ha anunciat que s'incorporaran a la reforma del mercat laboral: «Han vingut per a quedar-se».

Díaz ha participat aquest dissabte en elParadorde Turisme de la Granja (Segòvia) en el debat de clausura de la VII Trobada Intergeneracional organitzat per Fòrum de Fòrums, on ha sostingut que ha estat «la primera vegada» que Espanya afronta una crisi econòmica «sense deixar caure a les empreses i sense acomiadaments massius».

En declaracions als periodistes, la ministra de Treball ha assegurat que els ERTO «són el mecanisme de protecció social per excel·lència que ha salvat a més de 550.000 empreses, i a més de 3,6 milions de treballadors». «No ho dic jo, sinó tots els organismes internacionals», ha afegit.

Així mateix, ha posat de manifest que «és la primera vegada» que a Espanya es gestiona una crisi «sense deixar caure a les empreses i sense acomiadaments massius, per la qual cosa és un mecanisme eficaç, que ha vingut per a quedar-se i que formarà part de la reforma del mercat de treball».

D'aquesta manera, ha afegit que «d'ara endavant, quan les empreses tinguin problemes conjunturals, podran acollir-se a un mecanisme de flexibilitat interna com són els ERTO».

Díaz ha precisat que el límit temporal de la pròrroga dels ERTO està fixat fins al 28 de febrer d'acord amb els agents socials, però han convingut igualment que «abans del 31 de desembre ha d'estar publicada la reforma del mercat laboral, i aquest mecanisme formarà part de la nova legislació laboral amb caràcter estructural».

La ministra ha desgranat alguns detalls de la seva intervenció en aquesta trobada internacional, on va participar en la taula «Economia, ocupació, democràcia: Què ens juguem?» al costat del governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández deCos, i el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Göteborg VíctorLapuente.

Així, ha posat l'accent en el problema de l'accés a l'habitatge a Espanya, i ha assenyalat que les famílies espanyoles dediquen el 40 per cent dels seus recursos a aquest efecte, enfront del 24 per cent de la Unió Europea.

Així mateix, ha assenyalat que el 55 per cent dels joves espanyols «no són capaços d'emancipar-se fins als 29 anys», per la qual cosa ha assegurat que «no pot haver-hi una recuperació econòmica justa si no abordar aquest problema», que inclou a més trets com que «el 41 per cent» dels lloguers són «abusius».

Preguntada per la marxa de les negociacions pressupostàries amb el PSOE, Díaz ha insistit que aquest és un problema real dels joves i de les famílies espanyoles, que no necessiten «discursos paternalistes», sinó que els arreglin un problema com el de l'habitatge, que és al costat de l'atur el principal.

«És un tema greu», ha insistit la ministra, convençuda que Unides Podemos està negociant «com ha de fer per a garantir una recuperació justa».

tracking