Diari Més

Una jutgessa basca autoritza vacunar una nena de 12 anys tot i que el pare s'hi nega

Ella sí que volia vacunar-se i es va demostrar que no hi havia contraindicacions

Una infermera carregant una dosi de vacuna contra la covid-19 en una xeringa.

El 80% de les persones dels països pobres no rebran la vacuna contra la covid-19 aquest anyACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una jutgessa de Sant Sebastià ha autoritzat la vacunació d'una nena de 12 anys contra la covid-19 com pretenia la seva mare, tot i que el pare s'oposava al·legant la «borratxera de dades» que «inunden» els mitjans de comunicació sobre aquest tema i que suposadament «els pediatres estan dividits» sobre aquest assumpte.

Segons recull l'auto del cas, els progenitors, que es troben divorciats, mantenen «conjuntament» la pàtria potestat de la petita, una situació en la qual la menor ha complert amb «tot el calendari de vacunació» del Servei Basc de Salut (Osakidetza) i «fins i tot» li han estat administrades «altres vacunes voluntàries».

En aquest context, el passat 26 d'agost, Osakidetza va informar que ja estava habilitada a través d'internet la possibilitat de demanar cita per a la vacunació de la menor, qui desitjava ser immunitzada, opció a la qual el pare es va negar «expressament», per la qual cosa la mare, representada en aquest procediment pel lletrat Juan Ignacio Manso, va decidir sol·licitar «auxili judicial».

La progenitora va al·legar que l'Associació Espanyola de Pediatria (AEO) «considera necessària la vacunació dels adolescents» i es va acollir als «consells» de les autoritats sanitàries respecte a la immunització de menors contra la covid-19 en entendre que la vacuna resultava «convenient per a la salut de la seva filla», una posició a la qual la Fiscalia també es va mostrar favorable.

Per contra, el pare va exposar que algunes notícies de premsa indicaven que «els pediatres estan dividits» respecte a la idoneïtat de vacunar a menors, en els quals la incidència de la malaltia «està sent lleu», al mateix temps que va posar de manifest els seus «dubtes raonats i raonables» sobre aquest tema i va sostenir que l'injectable no li donava «cap seguretat».

Després d'insistir en la seva intenció de vetllar «per la seguretat» de la seva filla, el progenitor va indicar també que s'estaven produint «casos d'infart i miocarditis» i va dir que el preparat que se li volia administrar a la nena no era una vacuna «clàssica» sinó d'«ARN missatger».

La menor volia vacunar-se

No obstant això, l'acte judicial autoritza ara la mare a vacunar a la nena, «tenint en compte l'interès superior del menor», atès que «no existeix acreditada cap contraindicació per a això» i que l'AEP considera «científicament aconsella la vacunació en adolescents».

La resolució aclareix també que, en ser preguntada sobre aquesta qüestió, la nena «va manifestar el seu desig de ser vacunada» perquè, segons va explicar, «considerava que seria beneficiós en cas de contagiar-se» i li permetria passar la malaltia «d'una manera més lleu».

En aquesta línia, l'escrit adverteix que la vacunació «no tan sols és beneficiosa per a la menor, sinó també per a la resta de la població, a més de facilitar la vida social de la nena contribuint a la seva integració comunitària i permetent-li el lliure desenvolupament de la seva personalitat».

El text desacredita d'altra banda les «reticències» paternes expressades «sense cap dada objectiva ni base científica» respecte a l'«efecte» de les vacunes d'ARN missatger, que han estat autoritzades per l'Agència Europea dels Medicaments.

Aquest no és el primer cas en el qual un jutge autoritza la vacunació d'un menor davant la negativa d'un dels progenitors, ja que el Jutjat de Primera Instància número 9 de Gijón va dictar el passat dia 27 un acte en el qual concedia al pare d'un jove de 14 anys la facultat de decidir sobre la conveniència de vacunar-ho enfront de les reticències mostrades per la mare.

La Fiscalia de Gijón va enviar un informe al jutjat en el qual es va posicionar a favor de la immunització de l'adolescent davant la falta d'acord dels pares del menor que van decidir acudir als tribunals per a resoldre el conflicte.

tracking