Diari Més

Erupció La Palma

Preocupació per si canvia la direcció del vent i baixa la qualitat de l'aire a la Palma

S'han mesurat de manera puntual valors alts de diòxid de sofre i hi ha olor d'ous podrits

Imatge de l'erupció.

Preocupació per si canvia la direcció del vent i baixa la qualitat de l'aire a la PalmaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La població més pròxima al nou volcà de la Palma ha d'extremar les precaucions davant una previsible deterioració de la qualitat de l'aire per un canvi del règim de vents, que, de moment, i segons les previsions de l'Aemet, dispersa les emissions volcàniques cap a l'oceà Atlàntic.

Davant la possibilitat d'un canvi del règim de vents, el comitè director del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca)ha demanat a la població més pròxima al volcà que extremi la precaució.

Aquesta petició s'ha fet quan la lava del volcà que va començar la seva erupció a El Paso el passat 19 de setembre cobreix entorn de 338,3 hectàrees, entre les quals s'inclou el terreny guanyat al mar quan el 28 d'aquest mes va caure a l'oceà en el municipi deTazacorte.

En aquest últim municipi s'han mesurat de manera puntual valors alts de diòxid de sofre i hi ha olor d'ous podrits, quelcom que també podria passar en els pròxims dies en El Paso i Los Llanos de Aridane.

La previsió de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet)és que els vents alisis bufin forts i en nivells baixos fins al cap de setmana i, en aquest cas, les emissions del volcà es dispersarien cap a l'oest i el nord-oest, ha explicat Rubén del Campo, portaveu de laAemet.

Pel que fa a la llengua principal d'aquest volcà, hi ha certa estabilitat des que va arribar al mar, de manera que en la forma seva canalització i no hi ha constància que es produeixin desbordaments, ha indicat el director tècnic delPevolca, Rubén Fernández.

El magma flueix en un cabal continu cap al mar, el qual cau en forma de cascada i a la platja del Perdido, on ha caigut, ha format un delta que ha aconseguit la cota de 24 metres en profunditat marina, ha explicat la directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a Canàries, María José Blanco.

A causa de l'emissió de gasos que es produeix en entrar en contacte la lava amb l'aigua salada continuen confinats els veïns de SanBorondón, Marina Alta, MarinaBajai La Condesa, les més pròximes, i també hi ha una zona d'exclusió de 2,5 quilòmetres al voltant del con volcànic i de 2 milles marines en la zona d'exclusió.

El procés eruptiu continua i la sismicitat es manté en la mateixa zona dels dies anteriors, i durant aquest dijous s'han localitzat 18 moviments sísmics al sud de l'illa, quatre d'ells sentits per la població, amb una magnitud màxima de 3,3 en el cas de dos d'aquests sismes.

Eltremorés estable encara que en algunes zones pròximes al con és d'alta freqüència, i davant aquesta certa estabilitat s'ha facilitat als agricultors l'entrada a finques, fora del perímetre d'exclusió, i algunes persones evacuades han pogut tornar per a recollir estris.

Un altre efecte negatiu de l'erupció volcànica és que les cancel·lacions turístiques han estat «massives» i per això la patronal turística de la Palma ha fet una crida per a destacar que una forma «útil» d'ajudar a l'illa és visitar-la amb «responsabilitat», allotjar-se i consumir en les instal·lacions insulars.

Per ajudar als damnificats per l'erupció del volcà el Govern de Canàries ha aprovat aquest dijous un decret pel qual s'aplicarà un tipus zero en elIGIC(l'equivalent a l'IVA a les illes) a la compra d'immobles, terrenys i vehicles per part de les persones afectades, als qui també es condonaran els impostos de patrimoni i donacions i successions.

tracking