Diari Més

Una de cada cinc persones té símptomes de covid-19 cinc setmanes després de la infecció

Un estudi ha investigat els efectes a llarg termini de la covid persistent

Una infermera mirant-se una màquina amb el filtre Seraph 100 després de ser utilitzat per filtrar la sang d'un pacient amb covid-19 ingressat a l'UCI de Vall d'Hebron.

Vall d'Hebron assaja si filtrar la càrrega viral de la sang millora l'estat de pacients crítics amb covidACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadores de l'IDIAPJGolhan estudiat els efectes a llarg termini de lacovidpersistent, especialment en la salut mental, i han constatat que el 70% dels pacients declara tenir dificultats per a atendre responsabilitats familiars i al 72%, treballar fora de casa.

Una de cada cinc persones, segons aquesta investigació, presenta símptomes de covid-19 cinc setmanes després de la infecció, i a les dotze setmanes, un de cada deu.

«La veu dels pacients que tenien una bona salut i qualitat de vida abans de lacovidpersistent transmet la desesperació per l'empitjorament dels símptomes», han indicat les investigadores.

La llista de símptomes nous i persistents descrits pels pacients és llarga i inclou tos, dificultat respiratòria, opressió toràcica, disfunció cognitiva i fatiga extrema, entre altres.

Alguns descriuen la naturalesa cíclica de la malaltia, amb alguns símptomes que milloren mentre uns altres empitjoren.

«Els símptomes psicològics i psiquiàtrics experimentats per pacients ambcovidpersistent com depressió, ansietat, símptomes posttraumàtics i deterioració cognitiva es podrien atribuir a factors psicològics i lesions neurobiològiques», han considerat, mentre que altres, marejos, mal de cap i les convulsions, poden persistir durant molt de temps després de la malaltia aguda de lacovid.

Segons les investigadores, conviure amb l'estrès de lacovidpersistent també ha afectat la salut mental de molts pacients, que han experimentat amb més freqüència insomni i ansietat.

Han assenyalat, en aquest sentit, que «és crucial enfortir els serveis de salut mental, els recursos comunitaris i els grups de suport informals».

La Fundació Institut Universitari per a la recerca en Atenció Primària de Salut JordiGol(IDIAPJGol)és un centre de referència en la recerca i la promoció de la salut en el primer nivell assistencial.

tracking