S'ha autoritzat i es finançarà el tractament amb atezolizumab com a teràpia en combinació amb quimioteràpia
El primer tractament d'immunoteràpia per al subtipus de càncer de pulmó més agressiu, el microcític, arriba a la sanitat pública després de 30 anys sense avanços terapèutics, només quimioteràpia.
El Ministeri de Sanitat acaba d'autoritzar i finançar el tractament amb l'anticòs monoclonal atezolizumab com a teràpia de primera línia en combinació amb quimioteràpia per a pacients amb metàstasis.
En una trobada informativa, el president del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), l'oncòleg Mariano Provencio, ha explicat que els assajos clínics han demostrat tant un augment de la supervivència global com de la supervivència lliure de progressió de la malaltia.
«Hi ha un 30% menys de risc de mortalitat a l'any», ha destacat.
Fins ara, amb el tractament convencional de quimioteràpia, només el 6% dels pacients supera la mitjana de supervivència (9,5 mesos) a dos anys, percentatge que amb el nou tractament combinat s'incrementa fins al 22%.
El càncer microcític o de cèl·lules petites representa el 12% de tots els tumors de pulmó i és agressiu, de ràpid creixement i en més del 70% dels casos es detecta en fases avançades i amb metàstasis en el sistema nerviós central.
El perfil de pacient és el d'un home (78% dels casos) amb més de 60 anys, fumador i amb freqüència amb altres patologies prèvies i, per tant, amb pronòstic desfavorable.
El tractament d'immunoteràpia amb atezolizumab (desenvolupat per la companyia farmacèutica Roche) suposa dirigir aquest anticòs monoclonal contra la proteïna PD-L1 amb la finalitat d'estimular el sistema immune del pacient contra les cèl·lules canceroses.
Segons Mariano Provencio, també cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Porta de Ferro de Madrid, la tolerància a la toxicitat del tractament és «molt bona i no entorpeix la qualitat de vida» i va més lligada a la quimioteràpia.
Aquest fàrmac ja s'utilitza en la pràctica clínica en el càncer de pulmó no microcític o de cèl·lules grans (el 80% dels casos) i també en tumors de bufeta.
Un total de 36 hospitals espanyols amb un centenar de pacients han participat en l'assaig clínic IMpower133 d'aquesta primera immunoteràpia per al càncer microcític que suposa un canvi d'estàndard en l'abordatge d'aquesta mena de tumor.
«S'ha aconseguit una fita amb aquest fàrmac, encara que vindran uns altres perquè hi ha una enorme necessitat després de 30 anys sense avanços terapèutics» per al càncer de pulmó microcític, ha assenyalat la directora mèdica de Roche Farma España, Beatriz Pérez.
«La immunoteràpia -conclou- està reescrivint els llibres de Medicina. En l'últim any, Roche ha invertit més de 27 milions d'euros en immunoteràpia oncològica amb 19 noves molècules candidates a ser noves immunoteràpies».