Diari Més

Successos

Detenen una anciana nazi que fugia per no ser processada

Havia de comparèixer davant la justícia per ser còmplice de més d'onze mil assassinats

Imatge de l'Audiència Provincial d'Itzehoe.

Detenen una anciana nazi que fugia per no ser processadaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia alemanyaha detingut aquest dijous la nonagenària exsecretària del camp de concentració nazi de Stutthof, en territori polonès, que havia de comparèixer avui davant la justícia per complicitat en assassinat en més de 11.000 casos i que havia fugit.

La dona ha estat detinguda cap a les 13.50 hora local (11.50 GMT) quan caminava per una avinguda d'Hamburg i ha estat traslladada a la comissaria per a prestar declaració, assenyala el diari «Bild».

Els mitjans havien informat prèviament que l'acusada, Irmgard Furchner, de 96 anys i que viu en una residència d'ancians de Quickborn, en l'estat federat de Schleswig-Holstein, en el nord d'Alemanya, ha agafat aquest matí un taxi a una estació de metro a Hamburg, i després es va perdre el seu rastre.

En conèixer la fugida, l'Audiència Provincial de Itzehoe, on avui havia de començar el judici, va dictar una ordre de detenció contra la nonagenària, acusada de prestar ajuda en l'assassinat sistemàtic de presoners en el camp de Stutthof, on va ser taquígrafa i mecanògrafa de la comandància entre 1943 i 1945.

Pel que sembla, la dona ja havia anunciat a principis de setembre en una carta escrita a mà i dirigida al tribunal la seva intenció de no comparèixer a causa de la seva avançada edat i «limitacions físiques» amb la petició de ser representada pel seu advocat, segons informa el diari «Die Welt».

«Vull estalviar-me aquesta vergonya i no convertir-me en objecte de burla per a la humanitat», ha agregat en la seva defensa.

Judici ajornat al 19 d'octubre

Però el jutge que presideix la sala, Dominik Groß, ha respost a la seva carta i li ha advertit de les implicacions de no assistir al judici, que ha hagut de ser ajornat ara al 19 d'octubre.

Furchner ja havia declarat dues vegades com a testimoni, en 1954 i 1962, sobre el seu paper en el camp de concentració de Stutthof.

En 1954 va declarar que tota la correspondència amb l'oficina central de les SS havia passat per les seves mans i que el comandant del camp, Paul-Werner Hoppe, li dictava diàriament escrits i missatges de ràdio.

En el seu moment va assegurar, no obstant això, que durant el seu servei en el camp mai havia estat conscient de la maquinària assassina de la que van ser víctimes desenes de milers de persones.

Furchner serà jutjada per un tribunal de menors, ja que els fets pels quals se l'acusa van tenir lloc quan era una adolescent.

«Amb 18 o 19 anys no vaig fer res pel que hagi d'assumir responsabilitat amb 96 anys», ha assenyalat en la seva carta al tribunal.

En el camp de concentració de Stutthof, pròxim a Gdansk, van morir durant la II Guerra Mundial al voltant de 65.000 presoners, entre ells molts jueus, principalment per afebliment i malaltia.

Almenys 200 presoners van ser assassinats amb cicló B en la cambra de gas i a l'interior d'un vagó de tren clausurat i altres 30 d'un tret en el clatell en un lloc secret situat en el crematori.

Al juliol de 2020 un exguardia de Stutthof, de 93 anys, va ser condemnat a una pena simbòlica de dos anys de llibertat vigilada per complicitat en assassinat en 5.230 casos, condemna que es regeix pel codi penal aplicable a menors, ja que estava acusat per fets que van tenir lloc quan tenia 17 anys.

tracking