Diari Més

Armament

Corea del Nord avisa que ha provat el seu primer míssil supersònic

És una tecnologia poc desenvolupada

El míssil, durant una prova.

Corea del Nord avisa que ha provat el seu primer míssil supersònicCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Corea del Nord va afirmar aquest dimecres que l'arma que va disparar en la vespra a manera de prova és el seu primer míssil hipersònic, un actiu que a principis d'any el líder nord-coreà, Kim Jong-un, havia assegurat que estava ja en desenvolupament.

El llançament del míssil, batejat com Hwasong-8, va ser realitzat per l'Acadèmia de Ciències de la Defensa des de Toyang-ri, província de Chagang (nord), encara que no va comptar amb la presència del líder nord-coreà, segons va informar l'agència estatal KCNA.

Encara que es tracta d'una tecnologia que actualment està poc desenvolupada i molt pocs països tenen operativa, els míssils hipersònics són aquells que tècnicament en volar trenquen almenys cinc vegades la barrera del so –superarien els 6.000 quilòmetres per hora–, la qual cosa faria impossible interceptar-los.

Segons la propaganda nord-coreana, la prova ha servit per a impulsar aquesta arma el desenvolupament de la qual «és una de les cinc principals prioritats del pla quinquennal en el terreny de les armes estratègiques» plantejat en el congrés del partit únic del gener passat.

«Gran importància estratègica»

Durant la prova del míssil –del qual KCNA publica tan sols una foto en la seva fase d'ignició– els científics de l'acadèmia van assessorar «el control de navegació i l'estabilitat del míssil», incloent-hi la «maniobrabilitat» del sistema de guiat i la capacitat de planatge de l'ogiva.

També es va determinar «l'estabilitat del motor, així com la de la butllofa de combustible per a míssils utilitzada per primera vegada».

Els resultats de la prova «van demostrar que totes les especificacions tècniques complien amb els requisits de disseny», segons KCNA.

El text va considerar que el desenvolupament d'aquest míssil «és de gran importància estratègica» per a impulsar «la ciència i tecnologia de defensa ultramodernes del país i augmentar les capacitats de la nació per a l'autodefensa en tots els sentits».

Pionyang ja va provar la setmana passada dos míssils balístics i poc abans un de creuer, una sèrie de test a la qual Seül va respondre provant el seu primer míssil balístic llançat des d'un submarí (SLBM) i anunciant diversos nous desenvolupaments de pes.

Mentrestant, Corea del Nord, que enguany ha reactivat instal·lacions capaces de produir combustible atòmic que pot servir per a bombes, segueix sense respondre a l'oferta dels EUA per a tractar de reactivar les converses sobre desnuclearització, estancades des de 2019.

tracking