Diari Més

Successos

Detecten grups a Telegram que ofereixen el certificat covid de forma il·legal

S'aconsella als qui hagin estat víctimes d'aquest frau recollir totes les evidències possibles

Després de Whatsap, Telegram és la aplicació de missatgerçia instantània més popular.

Apple elimina Telegram de l'App Store per «contingut inapropiat»Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Instituto Nacional de Ciberseguridad (Incibe) ha alertat aquest dilluns de la detecció de diversos grups registrats en la xarxa social Telegram en els quals s'ofereix ajuda per a aconseguir, de manera il·legal, el certificat de vacuna Covid-19 o de PCR negativa.

L'institut, amb seu a Lleó, precisa en un comunicat que els propis usuaris que han intentat obtenir aquest certificat s'han convertit en víctimes d'un frau després d'haver realitzat el pagament per a la seva obtenció.

L'Incibe recomana als qui hagin intentat obtenir un certificat de vacuna o de PCR negativa de manera il·legal eliminar la conversa i bloquejar el contacte a través de Telegram o de la plataforma per la qual hagi contactat.

En cas que s'hagi contactat amb el perfil i facilitat dades personals, la indicació és la de realitzar una cerca del seu nom i altres dades personals en el cercador (egosurfing) de manera periòdica.

El centre tecnològic afegeix que si es detecta que s'està utilitzant indegudament informació les persones afectades poden exercir els seus drets d'accés, rectificació, oposició i supressió al tractament de les teves dades personals seguint les pautes que proporciona l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

En cas d'haver realitzat el pagament sol·licitat pel ciberdelincuent, es recomana contactar el més aviat possible amb l'entitat bancària per a informar del succeït, i romandre atent i monitorar periòdicament els moviments bancaris.

S'aconsella als qui hagin estat víctimes d'aquest frau recollir totes les evidències possibles (captures de pantalla, e-mails, missatges...) i contactar amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE) o el propi Incibe a través de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI).

tracking