Diari Més

Ciència

La ciència revela que la Lluna exerceix una poderosa influència en com dorms

Els diferents cicles de l'astre impacten en molts aspectes del planeta, inclosos els teus somnis

Imatge d'arxiu de la lluna plena

Lluna del cuc: què és i com veure-la aquest diumengePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El somni és una de les coses més vitals que fa un ésser humà, però milions de persones a tot el món no dormen prou. Algunes de les distraccions que ens impedeixen dormir prou són òbvies. Unes altres ho són menys, romanen misteriosos i debatuts, fins i tot si probablement han estat interrompent el somni humà durant milers d'anys.

Una d'elles és la Lluna i els seus cicles, que s'han estudiat durant molt de temps per a investigar el seu impacte potencial en el somni humà, encara que els resultats de tals anàlisis han estat una mica inconsistents.

En un nou estudi, publicat per Science of Total Environment i recollit per Science Alert, i que segons els investigadors es troba entre els més grans del seu tipus, un equip de científics va monitorar el somni de més de 850 persones en Uppsala, Suècia, utilitzant mesuraments de polisomnografia per a determinar l'inici, la durada i la qualitat del somni durant una sola nit.

Aquests mesuraments d'una nit es van registrar en individus durant diversos anys, tant en homes com en dones. Les nits registrades van acabar representant diferents etapes del cicle lunar: a mesura que la Lluna nova 'creix' a Lluna plena (amb la seva àrea visible i il·luminada augmentant de grandària), i també la 'minvant', ja que la il·luminació disminueix després de la plenitud. Lluna, en el període fins a la pròxima Lluna nova.

Es pensa que la lluentor creixent de la Lluna creixent, que aconsegueix un crescendo òptic en la nit de lluna plena, hauria d'afectar el somni humà de manera perjudicial en general, atès que les persones tendeixen a dormir millor amb més foscor. De fet, alguns estudis han confirmat aquesta teoria, però altres no han pogut replicar-la.

No tothom es veu igual d'afectat

En la nova recerca, els resultats semblen confirmar que els cicles lunars tenen una influència significativa i detectable en el somni humà, però, curiosament, no tothom es veu afectat de la mateixa manera.

«Trobem que els homes el somni dels quals es va registrar durant les nits en el període creixent del cicle lunar van mostrar una menor eficiència del somni i un major temps de vigília després de l'inici del somni en comparació amb els homes el somni dels quals es va mesurar durant les nits en el període minvant», diu el neurocientífic i primer autor de l'estudi, Christian Benedict, de la Universitat de Uppsala. «Per contra, el somni de les dones no es va veure afectat en gran manera pel cicle lunar», afegeix.

Si bé els resultats en dones van ser en general menys suggeridores de la influència de la Lluna en els seus patrons de somni, el fenomen certament no és invisible. L'article de l'equip mostra que les dones en l'estudi van dormir en mitjana gairebé 12 minuts menys en les nits durant el període de Lluna creixent, en comparació amb les nits minvants.

Dit això, els homes van dormir més de 20 minutos menys en les nits de Lluna creixent, i altres marcadors dels efectes de la Lluna també van ser molt més pronunciats en els homes: inclòs un 3,4% menys d'eficiència del somni, més vigília i majors interrupcions en la durada de les etapes del somni durant les nits de Lluna creixent.

Pel fet que es tracta d'una recerca observacional, l'equip no afirma que hi hagi un efecte causal en joc aquí. «El nostre estudi, per descomptat, no pot desentranyar si l'associació del somni amb el cicle lunar va ser causal o simplement correlativa», diu Benedict.

En altres paraules, els investigadors creuen que definitivament està succeint alguna cosa aquí que sembla fer que les persones dormin de manera diferent, en sincronia amb el brillant i plena que està la Lluna en una nit determinada. És difícil precisar amb autoritat l'abast d'aquest efecte. No obstant això, els investigadors s'arrisquen a llançar algunes conjectures, en direccions que, una vegada més, són òbvies i no.

«Amb cada dia addicional durant la fase creixent, la Lluna reflecteix més llum solar cap a la Terra, aconseguint una il·luminació màxima en el dia de la Lluna plena», escriu l'equip en l'estudi.

«A més de la llum, els ritmes circadiaris que controlen el temps i la qualitat del somni es veuen afectats per senyals no fòtics, inclosa la gravetat... Les diferències en l'atracció gravitacional de la Lluna a l'hora de ficar-se al llit entre les fases creixent i minvant podrien, per tant, explicar algunes de les diferències observades en el somni», diuen.

També hi ha efectes geomagnètics potencials que poden estar involucrats, o que justifica una major recerca. Però ara com ara, almenys, la Lluna actuant com un enorme mirall col·locat de manera inconvenient que reflecteix la llum del Sol continua sent l'explicació més raonable per a les nits d'insomni cíclicament.

tracking