Diari Més

Un expert recomana la tercera dosi de la vacuna només per a grups de risc

Barreiro ha indicat que les persones que han passat la covid i després es reinfecten tenen símptomes més lleus i per tant seria menys necessària una nova punxada

Una de les residents rebent la tercera dosi.

Completada la vacunació de la tercera dosi entre els usuaris de les residències de la Xarxa Santa TeclaXarxa Santa Tecla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tercera dosi de la vacuna enfront de la covid-19 hauria d'administrar-se només als grups de risc, ja que aquesta població «perd la immunitat en menys temps», segons ha explicat a Efe el metge adjunt del servei de Medicina Interna de l'Hospital Carles III de Madrid Pablo Barreiro.

Aquest especialista en malalties infeccioses ha advocat per reservar la dosi de reforç a persones majors, malalts crònics i immunodeprimits.

El també professor de l'àrea de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) ha recalcat que la immunitat que produeixen la vacuna front la covid-19 i la pròpia infecció «es va perdent amb el temps».

Barreiro ha indicat que les persones que han passat lacovidi després es reinfecten tenen símptomes més lleus, per la qual cosa en aquests casos seria menys necessari administrar una tercera dosi.

No obstant això, per a persones que no s'han infectat, només amb la vacuna ja estarien protegits davant una afecció greu, però «encara no se sap si amb el pas del temps es perdria aquesta immunitat proporcionada per la vacuna i la infecció arribaria a ser greu».

Les vacunes amb ARN missatger -comPfizeri Moderna- es poden adaptar amb rapidesa a les noves variants del virus, mentre que amb les vacunes amb adenovirus -AstraZenecaiJanssen-els reforços són «menys eficaços», ha indicat.

Al seu judici, si calgués administrar una segona dosi als gairebé dos milions d'espanyols immunitzats ambJanssenel recomanable seria utilitzarPfizero Moderna, ja que «no hi hauria cap problema a posar una vacuna amb ARN».

Sobre la possibilitat d'incloure la vacuna enfront de la covid-19 en totes les campanyes estacionals, com ocorre amb la grip, Barreiro s'ha mostrat partidari d'administrar-la només als grups de risc «per una qüestió logística», donat l'enorme desplegament de recursos sanitaris que suposa vacunar a la tota la població d'un país.

Ha augurat que aquest coronavirus es quedarà «com un virus que causa catarros» o com el virus de la grip, que també provoca complicacions greus en persones d'alt risc.

Els virus respiratoris tenen una periodicitat estacional i repunten en els mesos freds de tardor i hivern, ha constatat, per la qual cosa la relaxació de les mesures restrictives enfront de la covid-19 podria provocar una major incidència de catarros i grips.

El problema és que hi haurà dificultats per a identificar totes aquestes malalties amb símptomes respiratoris, ha indicat, i a més, caldrà estudiar si es fan aïllaments i realitzar proves ràpides d'antígens per a poder diagnosticar cada tipus d'infecció.

Per això, creu que en els pròxims mesos podria produir-se una «sobrecàrrega» en el sistema sanitari perquè la gent voldrà saber si técovido només un refredat.

tracking