Diari Més

Salut

Els càncers amb supervivència baixa sumen100.000 nous casos anuals a Espanya

Des de l'any 2016, la incidència del càncer ha crescut un 7,2%

Malgrat la millora enla investigacio, la incidència del càncer ha crescut

Els càncers amb supervivència baixa sumen100.000 nous casos anuals a EspanyaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 100.000 persones són diagnosticades cada any a Espanya amb tumors de pàncrees, esòfag, estómac, pulmó i fetge, els tipus de càncer amb la supervivència més baixa, que no arriben al 20%, segons informa l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) en el Dia Mundial de la Recerca sobre aquesta malaltia.

Segons un estudi realitzat per la AECC i fet públic aquest divendres, gràcies a la investigació, la supervivència en càncer ha augmentat en els últims anys, 3,3 punts en homes i 2,6 en dones, però així i tot existeixen molts tipus de tumors on el nombre de pacients que sobreviuen en un període específic de temps és molt baix o s'ha estancat. A més, la incidència del càncer ha crescut des de 2016 un 7,2%.

La AECC reclama més recerca, per exemple, en el càncer de pàncrees amb la superviviència més baixa, 7,2% en homes en 2020 i 10% en dones, si bé en 2015 la supervivència a cinc anys d'aquest càncer era del 5,3% en homes i 7,3% en dones.

Altres tumors amb taxes baixes de supervivència, en tots dos sexes, són els de pulmó, esòfag i fetge, que es mouen entre el 12,7 i el 18% en homes i percentatges similars en dones.

L'informe de l'AECC també es refereix als càncers amb la supervivència estancada (estómac, úter i fetge), que a penes han modificat els seus índexs respecte a 2015, i altres, com el de laringe, que ha disminuït tant en homes com en dones.

El càncer de laringe en homes, amb una supervivència mitjana a cinc anys del 60%, ha disminuït 0,6 punts respecte a 2015, mentre que en dones, amb taxes de supervivència del 66%, ha baixat 2,4 punts respecte a fa sis anys.

No obstant això, els càncers amb major augment de supervivència en aquests anys han estat el mieloma, el de boca i el de recte, que han millorat els seus índexs entre 4,6 i 8,7 punts.

En aquest Dia Mundial de la Recerca en Càncer, el president de l'AECC, Ramón Reyes, vol incidir en la necessitat que s'investiguin tots els tumors.

Hi ha evidència que els tipus de càncer amb millors dades de supervivència compten amb major recerca, mentre que els que tenen supervivència baixa o estancada es queden marginats.

El càncer de mama és un dels tumors més investigats, compta amb mètodes de detecció precoç i avui la supervivència a cinc anys és del 90%.

El catedràtic de la Universitat d'Alcalá i investigador del càncer de pàncrees Alfredo Carrato subratlla que aquest càncer és dels més agressius i es detecta tard: «Només un 15-20% dels pacients poden ser operats amb intenció curativa i d'aquests, un terç recaurà».

Per això, aquest catedràtic advoca per identificar els grups de risc i fer-los participar en programes de garbellat per a un diagnòstic precoç.

A més, insisteix que cal invertir molt en recerca i conscienciar-se com a país que la despesa en recerca té retorn en el pacient, en la seva família i en la societat en general. I recorda que l'objectiu és aconseguir a Espanya un 70% de supervivència en càncer global l'any 2030.

En un acte amb pacients per a commemorar aquest dia, Begoña Villalonga, pacient amb càncer de pàncrees, diagnosticat a temps, «per casualitat per una revisió mèdica abans d'un viatge», demana recerca perquè les deteccions siguin cada vegada més primerenques i hi hagi accés del pacient als resultats i els tractaments.

També Marcelo Lui Chorny, un esportista amb tumor de laringe, malgrat no haver fumat mai, demana més recerca i que tots els tumors s'investiguin el necessari.

tracking