Diari Més

Energia

El preu de la llum baixa però aquest diumenge serà el més car de la història

Els ciutadans pagaran el megavat a 160,42 euros l'hora

En els primers dies de 2020, el rebut estava a 68,3 euros, davant els 86,5 actuals.

El rebut de la llum augmenta un 26,7% interanual en els primers dies de gener, segons FACUAFACUA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista (pool)s'ha situat per a demà, 26 de setembre, en 160,42 euros el megavat hora (MWh), la qual cosa suposa un descens del 3,6% respecte al preu fixat per a avui, però serà el diumenge amb el preu més alt des que existeixen registres.

Segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu màxim demà es registrarà entre les 22.00 i les 23.00 hores, quan serà de 199 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 115 euros/MWhentre les 17.00 i les 18.00 hores.

El preu per a demà serà gairebé un 15% més barat que el rècord de 188,18 euros/MWhregistrat el dijous de la setmana passada, però és un 9% més car que el diumenge anterior, malgrat tractar-se d'un dia en què disminueix l'activitat econòmica i la demanda energètica és menor.

Els preus registrats en el mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada oPVPC, a la qual estan acollida gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

Malgrat aquest nou descens, el preu de l'electricitat en el que va de setembre supera gairebé de mitjana els 152 euros/MWh, molt per sobre dels gairebé 106 euros/MWhamb els quals es va tancar agost, el més car de la història fins avui.

Darrere de l'augment de preus es troben els alts preus del gas en els mercat internacionals i dels drets d'emissió de CO2, que durant 2021 vénen marcant mes a mes màxims històrics.

Així, en la resta de grans mercats de l'electricitat europeus es mantindran en nivells elevats, com al Regne Unit, on el megavat hora es pagarà demà a una mitjana de 142,71 lliures (uns 166 euros); a Alemanya i a França, a 125,72 euros; i a Portugal, que comparteix mercat amb Espanya encara que a vegades els preus es desacoblen per diferències en la producció, a 162,22 euros.

En l'actualitat, les tecnologies que estan marcant preu en la majoria de les hores en el mercat ibèric són el cicle combinat (que usa gas natural) i l'aigua, que ofereix la seva producció regulable a preus similars als de cicle aprofitant el que es denomina «cost d'oportunitat».

tracking