Diari Més

Consum

Facua denuncia que la nova factura regulada de la llum amaga el preu i afavoreix les ofertes enganyoses

L'associació lamenta que el rebut faciliti que les elèctriques presentin les ofertes «fraudulentament com a més barates»

Pla detall d'una factura d'Endesa.

llum electricitat factura endesaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'organització en favor dels drets dels consumidors Facua ha denunciat aquest dijous que el nou model de factura de la llum regulat pel govern espanyol oculta als usuaris quin és el preu mitjà que paguen pel quilowatt hora (kWh) d'energia consumida en cada tram horari. Facua assegura que aquest fet «facilita els enganys de les elèctriques amb ofertes en el mercat lliure que es presenten fraudulentament com més barates». A més, l'associació considera que el rebut vulnera la Llei del Sector Elèctric, que estableix els consumidors tenen dret a «ser subministrats a uns preus fàcilment i clarament comparables, transparents i no discriminatoris».
El problema té el seu origen en una resolució de l'abril de la Direcció general de Política Energètica i Mines, per la qual s'estableix el contingut mínim i el model de factura d'electricitat a utilitzar pels comercialitzadors que ofereixen la tarifa regulada PVPC i el bo social.

Tot i que la norma indica que la facturació per energia consumida es mostrarà «desglossada per períodes horaris», a continuació planteja que «s'ha d'incloure, sense desglossament, el cost de l'energia». D'aquesta manera, les elèctriques només han de mostrar l'import que representen els càrrecs i peatges regulats per kWh en cada tram horari i es fa «impossible que el consumidor pugui calcular a partir de la factura quan ha pagat de mitjana pels kWh consumits en l'horari punta, pla i vall».

D'aquesta manera, els ciutadans «es veuen privats de la capacitat de comparar les tarifes de l'últim període facturat amb les ofertes de mercat lliure».

Amb la nova factura, els clients només poden arribar a conèixer quant han pagat de mitjana per cada kWh durant tot el període de facturació -i no en cada tram-, però per a això han de fer diverses operacions matemàtiques. La dada resultant, però, només permet al consumidor comparar el PVPC amb les ofertes de mercat lliure que tinguin un preu únic 24 hores i no amb les que tenen el sistema de preus per tres trams horaris.

tracking