Diari Més

Oci

Els viatges de l'Imserso hauran d'esperar fins al novembre

Així ho determinen les agències

El calendari preveu que els viatges comencin a partir de la primera quinzena d'octubre.

Demà comença el termini per reservar viatges del ImsersoPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'arrencada dels viatges de l'Imserso haurà d'esperar fins al novembre, gairebé un mes després de la seva data d'inici habitual, segons calculen en les agències de viatges, que insten l'Administració a resoldre els tràmits encara pendents per a poder començar a vendre i animar la demanda.

El programa de vacances per a majors acostumava a començar després del pont del Pilar, però enguany els tràmits s'han demorat més per la incertesa derivada de la pandèmia, segons han reconegut aquest dimecres fonts del Ministeri de Drets Socials, que manté la data d'inici a l'octubre.

No ho veuen tan clar les agències de viatges, que creuen que és materialment impossible que surti en data i exigeixen al Govern que resolgui amb celeritat, ha dit el president de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges (CEAV), Carlos Garrido. La mesa de contractació aquest pendent de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que ha de resoldre una incidència presentada per una de les majoristes seleccionades (Traveltino, del grup Logitravel).

Traveltino ha fet constar que no disposa d'un punt de venda (és obligatori) en el municipi canari d'Arucas i que no ha aconseguit un acord amb el seu competidor Falcón Viajes, que sí que el té. En aquesta tessitura, la mesa de contractació va decidir enviar l'assumpte a la CNMC perquè analitzi si aquesta falta d'acord suposa una vulneració de la lliure competència en intentar eliminar a un competidor, com al·lega Traveltino.

Fonts de la CNMC expliquen que, amb caràcter general, una vegada que es rep una notificació s'analitza si és pertinent la seva anàlisi des del punt de vista de competència i, si escau, s'incoa un expedient. No hi ha un termini definit per a la primera anàlisi, encara que «s'acostuma a resoldre amb celeritat».

A banda d'aquest assumpte que ha de dilucidar la CNMC, queda pendent que el grup liderat per Ibèria present noves ofertes pels lots de península i illes, per als quals les seves propostes són «anormalment baixes» segons consta en l'informe de valoració de les ofertes del Ministeri de Drets Socials.

El programa del Imserso consta de tres lots (zones de costa peninsular, illes, i interior i Europa), dotats amb un pressupost de 66,69 milions d'euros (sense IVA) per a 816.029 places, segons els documents penjats en el portal de contractació de l'Estat.

Les companyies que s'han presentat són Traveltino (de Logitravel); Avoris (que inclou Falcón Viajes després de la fusió del negoci de viatges Barceló i Globalia); i Ibèria amb un grup d'agències de viatges i Alsa. El programa inclou viatges d'entre 4 i 10 dies entre octubre i juny de 2022 amb preus que oscil·len els 115,98 euros (tres nits en capitals de província) i els 455,81 euros (9 nits en costa peninsular i Balears per a beneficiaris que vinguin d'Europa).

Malgrat aquestes incidències, les agències de viatges no entenen el retard en l'organització del programa del Imserso, especialment enguany, en el qual havia de contribuir a la normalització del sector. Garrido ha explicat que encara que el sector està preparat per a posar a la venda «en temps rècord» els viatges dels majors és «urgent» que es resolgui el programa, però no creu que puguin fer-se viatges fins a novembre.

Encara que els viatges de l'Imserso tenen una «baixa contribució» als marges de les agències, en aquest cas el més important –assenyala Garrido– és «l'ànim i la idea que trasllada que es comença a moure el turisme». També, encara que de manera residual, ajudarà a treure a treballadors dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major, en els quals encara queden més de 12.000 empleats de les agències.

A mitjan agost el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) va rebutjar els recursos presentats per CEHAT i per la patronal de la Comunitat Valenciana, HOSBEC, contra els plecs de contractació aprovats per Drets Socials i va aixecar la suspensió del procediment de contractació que havia dictat 15 dies abans.

Les patronals de turisme demanaven actualitzar les condicions perquè estimaven que els preus del programa estan «molt per sota dels costos», entre altres revisions. Fonts de Drets Socials destaquen que enguany s'han convocat menys places que en ocasions anteriors, la qual cosa deixa un marge major als hotelers.

tracking