Diari Més

Salut

Estudien si la música de fons millora la memòria de les persones amb Alzheimer

Es busquen tractaments no farmacològics per millorar la situació cognitiva dels malalts

L'estudi analitza el genoma de més de 12.000 persones.

Alzheimer, malaltiaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La música de fons podria millorar la memòria de persones amb Alzheimer o deterioració cognitiva, segons l'investigador del Cognitive NeuroLab de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Marco Calàbria, que lidera un estudi que analitza si, a través de la música, persones amb Alzheimer o amb deterioració cognitiva poden millorar també la memòria.

Els efectes de la música en la millora de l'estat d'ànim i el comportament de malalts d'Alzheimer han estat àmpliament investigats, però fins ara no hi ha estudis sobre l'impacte que pot tenir en la millora de la memòria d'aquests pacients.

Per a investigar-ho, s'han unit a Marco Calàbria investigadors del Servei de Neuropsicologia de l'Hospital de Sant Pau i del centre SINGULAR Música & Alzheimer, en un projecte que durarà tres anys i que és finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació.

El principal objectiu de l'estudi, anomenat 'Efecte Mozart i memòria en pacients amb deterioració cognitiva (MEM-COG)', és investigar si la música pot ser un mitjà que faciliti o potenciï l'aprenentatge a persones amb deterioració cognitiva (DCL) o malaltia d'Alzheimer (MI) lleu.

També investigarà quins aspectes de la música són clau per a establir un benefici cognitiu, és a dir, quin tipus de música —relaxant o una música que ens activi— i en quin moment és més útil: per exemple, en la fase en què aprenem una informació nova o en aquella en què recuperem la informació que hem après.

Segons Calàbria, que és doctor en Psicobiologia per la Universitat de Pàdua, «és important diferenciar aquests dos aspectes, atès que impliquen processos de memòria diferents, i l'estudi determinarà en quina fase la música pot aportar més avantatges».

L'estudi, que ha començat aquest mes, reclutarà pacients de l'Hospital Sant Pau i de SINGULAR Música & Alzheimer, un centre de Barcelona especialitzat en rehabilitació i estimulació cognitiva de pacients d'Alzheimer per mitjà de la música.

En la primera fase de l'estudi, els pacients faran tasques de memòria amb música clàssica de fons i hauran de memoritzar cares anònimes de persones i recordar-les després.

Calàbria ha explicat que utilitzen música clàssica perquè «es caracteritza per ser entre relaxant i activant, i perquè al no tenir lletra permet reduir la interferència que pot produir la informació verbal sobre el contingut que els participants hauran d'aprendre en la tasca de memòria».

La mateixa metodologia s'emprarà per a estudiar els seus efectes en persones sanes.

En la segona fase, els investigadors usaran músiques conegudes pels pacients per a observar si el fet que els agradin més pot potenciar els aspectes emocionals i, d'aquesta manera, generar més beneficis en la memòria.

Segons Calàbria, com els tractaments farmacològics disponibles tenen efectes molt limitats en la cognició, disposar de teràpies d'altres tipus, com la música, que puguin millorar la situació cognitiva dels pacients és de vital importància.

Amb els resultats, els investigadors aspiren a donar pautes específiques amb les quals restaurar una part de la memòria perduda per aquests malalts: quins usuaris poden beneficiar-se més de la música, amb quin tipus de música, i en quin moment de l'aprenentatge cal escoltar-la per a obtenir els màxims beneficis terapèutics.

tracking