Diari Més

Consum

L'OCU denúncia que la bombona de butà marca el preu més alt dels últims sis anys

L'última revisió ha representat un increment del preu en un 4,88% en la bombona més habitual. En un any ha pujat un 29%

La bombona de butà més habitual és la de 12,5 quilograms.

L'OCU denúncia que la bombona de butà marca el preu més alt dels últims sis anysEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat aquest dilluns que la bombona de butà de 12,5 quilograms, la més habitual, registrarà a partir de demà el seu preu més alt en els últims sis anys després de pujar un 4,88% en la seva última revisió bimestral fins a 16,12 euros.

L'OCU ha explicat en un comunicat que, després d'aquesta nova revisió, que es troba prop del màxim permès, trenca amb la tendència que sol produir-se a l'estiu, quan el preu de la bombona de butà tradicionalment baixa de preu.

Així, la bombona de butà s'ha encarit un 29% en els últims dotze mesos, i un 33% des de novembre passat, quan costava 12,09 euros.

L'organització adverteix que en la pròxima revisió de preus, que s'espera a l'octubre, la tendència alcista es mantindrà, ja que novembre sol caracteritzar-se per les pujades de preu.

El preu de la bombona de butà es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost dels nolis (transport) i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar, i està limitada l'alça i la baixa del preu al 5%, de manera que de no haver existit aquest mecanisme, el preu màxim de la bombona (sense impostos) s'hauria incrementat el 7,16%

L'OCU recomana a les famílies comprovar si tenen dret a gaudir del bo social elèctric, que inclou una ajuda de fins a 124 euros a l'any sigui com sigui la font d'energia utilitzada, que 1,2 milions de llars no gaudeixen fins i tot complint amb els requisits per a rebre-la.

tracking