Diari Més

Medi Ambient

Un expert apunta per «restar» emissions de CO2 i «no solament reduir-les»

Miguel Ángel Sánchez destaca que «o netegem l'aire i reduïm les concentracions de diòxid de carboni que tenim, o això ens acabarà matant»

Emissions de CO2 en una imatge d'arxiu.

Un grup de científics intenta convertir el CO2 en productes químics netsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lluita contra el canvi climàtic es fa amb iniciatives que «reduiran emissions» de gasos com el CO₂, «però continua havent-hi emissions», i el que cal fer és «restar més», per exemple amb plantes especials per a això, ha afirmat a Efe docent del Màster Indústria 4.0 de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) Miguel Ángel Sánchez.

Sánchez (Bilbao, 1970), membre del grup de recerca Indústria, Energia i Sostenibilitat (InES) de la UNIR, ha explicat que aquesta «resta» es pot fer amb «un camí bastant nou i una línia de treball que es denomina d'emissions negatives», en la qual s'emmarquen les plantes de captura de CO₂, amb exemples d'això a Escòcia, però també a Espanya «encara que en el nostre cas, ara no es dóna ús a aquesta instal·lació».

Ha explicat que a Escòcia s'instal·larà una planta de captura d'aquest gas d'efecte d'hivernacle en 2026, que funcionarà «a partir de l'entrada de l'aire normal, que canalitza a través d'un sistema en el qual injecta un compost que reacciona amb el CO₂ i el captura».

Després, ha prosseguit, en aquesta planta es realitza «un procés bastant complex en el qual se separa el CO₂ i es converteix en un gas que es pretén injectar després en jaciments buits de petroli de gas que hi ha en la zona».

Aquest tipus de plantes serveixen per a emmagatzemar el CO₂, però després «cal fer alguna cosa amb el gas que es captura», llavors, aquest CO₂ es pot reutilitzar o emmagatzemar, «amb una tècnica que és bastant habitual i s'utilitza, per exemple, en centrals tèrmiques», ha precisat.

«Ara mateix, el planeta està tan sobrecarregat de gasos d'efecte d'hivernacle, entre els quals el CO₂ és el més nombrós, que, o netegem l'aire i reduïm les concentracions de CO₂ que tenim, o això ens acabarà matant», ha assegurat.

Sánchez ha incidit en què «les úniques solucions que poden permetre això són les d'emissions negatives, és a dir, aquelles que resten CO₂ del planeta i netegen l'aire de manera directa».

«El que crec que ens pot salvar és, a part de tot això que estem fent amb la reducció d'emissions, és anar també a tècniques d'eliminació, ja que el problema és de tal calibre que no sols l'objectiu d'emissions zero és difícil, sinó que ha d'haver-hi una reducció de gasos contaminants actuals tant en l'atmosfera com a la mar», ha subratllat.

Respecte a quines iniciatives de resta d'emissions de CO₂ s'han realitzat a Espanya, ha remarcat que «hi ha hagut importants impulsos, es va crear la Ciutat de l'Energia a Ponferrada, on hi ha una planta de captura de CO2 molt important feta amb una inversió en temps del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero».

«Aquesta planta és espectacular i té un funcionament increïble, però el que passa és que no la rematem i, ara mateix, no se li està donant ús, i és una pena com està, la veritat és que m'encantaria que es reprengués perquè no li traiem el partit que es deuria», ha conclòs.

tracking