Diari Més

Salut

Reclamen més diners per a estudiar fàrmacs que alenteixin o curin Alzheimer

La malaltia que afecta més 900.000 persones a Espanya, un terç majors de 85 anys, i en la qual el diagnòstic precoç és fonamental

Els estafadors s'aprofiten de les persones grans que viuen soles.

ancians, gent gran, anciana, ancià, vellesa, edat avançadaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més fons per a l'estudi de fàrmacs que alenteixin o curin la malaltia és una de les demandes dels experts i familiars d'afectats amb motiu de la commemoració el 21 de setembre del Dia Mundial de l'Alzheimer, una malaltia que afecta més 900.000 persones a Espanya -un terç majors de 85 anys- i en la qual el diagnòstic precoç és fonamental.

Es tracta d'una malaltia neurodegenerativa, que es caracteritza per la pèrdua de capacitat intel·lectual i funcional, unit a l'envelliment i que augmenta en els majors de 65 anys, la prevalença dels quals és un 7% i gairebé del 50% en majors de 85 anys segons indica la Confederació Espanyola de l'Alzheimer (CEAFA).

Amb motiu del Dia Mundial de la malaltia, el Congrés dels Diputats celebrarà demà, dilluns, la jornada «Zero omissions. Zero Alzheimer», que inaugurarà la presidenta de la Cambra Baixa, Meritxell Batet, en la qual es debatran reivindicacions i propostes per a millorar la qualitat de vida de pacients i famílies.

A més, els experts subratllaran els beneficis del diagnòstic precoç, incidint en què és imprescindible aconseguir-lo per a establir un canvi de model en la lluita contra l'Alzheimer.

Segons la Fundació Pascual Maragall, a l'Alzheimer és responsable del 75% de demències que es registren a Espanya, una xifra que podria duplicar-se en 2050 a Espanya sinó es troben tractaments modificadors.

La demència genera uns costos de 24.000 euros per malalt, que assumeix en un 87% la família de l'afectat, assegura la Fundació, que xifra en 21.000 milions d'euros el cost anual de la malaltia al nostre país.

Per part seva, Sanitas Majors, que han llançat l'estudi «Cuidats de la persona amb alzheimer després de la pandèmia per COVID-19», revela que el 71% dels cuidadors d'aquests malalts reconeix no tenir la preparació suficient, la qual cosa moltes vegades arriba a produir frustració.

L'estudi indica que a les dificultats de cuidar a un pacient d'Alzheimer, cal afegir els efectes en el benestar emocional del cuidador, ja que un 53% d'ells creu que aquesta cura i la situació generada per la covid-19 els ha perjudicat emocionalment i un 65% opina que després de la pandèmia la cura és més complicat.

tracking