Diari Més

L'Associació de Vacunologia recomana una tercera dosi per als majors de 80

El seu vicepresident, Moraga-Llop assegura que «aquest col·lectiu és vulnerable perquè perden la immunitat amb el temps»

El Pavelló Joan Ballart de Valls és un dels punts de vacunació del territori.

Pavelló Joan Ballart de Valls, vacunació, vacuna, Valls, Pfizer, gent gran, pandèmia, coronavirusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunología (AEV), Fernando Moraga-Llop, recomana que els majors de 80 anys amb o sense patologies associades siguin el següent grup que rebi la tercera dosi contra la covid-19 per a reforçar la seva immunitat.

En una entrevista amb Efe, Moraga-Llop assenyala que aquesta població que sofreix el fenomen de la immunosenescencia, canvis en el sistema immunitari que li predisposa a infeccions, és el grup «més justificat per a una tercera dosi», màximament quan la incidència acumulada d'aquest col·lectiu a 14 dies per 100.000 habitants és de les més altes d'Espanya (100,5), per darrere dels menors d'11 anys i pràcticament a l'una amb el grup de 12 a 19.

No obstant això, el vicepresident de la AEV considera que més enllà de terceres dosis hi ha un tema «més transcendent» i és la vacunació a nivell mundial.

«Per molt protegits que estiguem amb dosi de record si no està vacunat un alt percentatge de la població mundial en qualsevol moment pot arribar una variant que s'escapi de les vacunes i derivar en una situació greu», explica.

Segons Moraga-Llop, fins al moment s'ha optat per revacunar als majors que viuen en residències geriàtriques per dos temes: són persones que van perdent immunitat amb els anys i viuen en situació de risc, en compartir el dia a dia amb gent de la seva edat.

Aquest expert, que prefereix parlar de dosis addicionals que de terceres dosis, afegeix que en el cas de persones amb immunodepressió greu se'ls torna a punxar perquè amb dues dosis no van fer una bona resposta «i per tant la seva pauta completa són tres dosis».

Un altre concepte diferent precisa és el de la vacuna de reforç per als qui sí han tingut una bona resposta amb la pauta normal però «amb el temps han perdut anticossos i, per tant, necessiten una vacuna de record».

Sobre la vacuna Janssen, que va ser concebuda com monodosis, Moraga-Llop recorda que el laboratori quan va presentar el sèrum ja va comentar que estava fent un assaig clínic en un règim de dues dosis.

Ja que l'efectivitat d'una sola és del 81 per cent i amb dos com a pauta definitiva, es podria acostar al 90 per cent.

Recorda l'expert que hi ha hagut brots en centres penitenciaris on es va vacunar als presos amb Janssen el que fa pensar que, a partir d'ara, seria més convenient administrar dues burxades.

Respecte a l'obligatorietat de vacunar a treballadors sanitaris o cuidadors de residències, aquest expert sosté que la vacunació hauria de ser «obligatòria o condició indispensable» per a seguir en aquests llocs «perquè estan treballant amb persones de risc i qualsevol possibilitat de transmetre una infecció pot tenir riscos fatals».

I sobre la vacunació dels més petits, Moraga-Llop assegura que Pfizer i Moderna anunciaran els resultats dels seus assajos amb menors de 12 anys abans que acabi l'any, possiblement a l'octubre.

En principi es comunicaran els resultats del grup de 6 a 11 anys i posteriorment el de la franja que va de 6 mesos a 5 anys.

En el moment en què es tinguin aquests assajos caldrà valorar la seguretat de la vacuna, l'eficàcia en el grup i el moment en el qual s'està de l'epidèmia per a prendre la decisió de si vacunar als menors és major benefici que risc.

tracking