Diari Més

Successos

Eleven el nivell d'alerta a la Palma i recomanen protegir-se de les cendres

Les autoritats aconsellen retirar la cendra acumulada dels sostres plans i dels canalons de pluja  

Eleven el nivell d'alerta a la Palma i recomanen protegir-se de les cendres

Eleven el nivell d'alerta a la Palma i recomanen protegir-se de les cendresEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) ha elevat a nivell 2, semàfor vermell, l'alerta després de l'erupció registrada aquest diumenge a isla de La Palma, la zona de Cabeza de Vaca, El Paso i realitza una sèrie de recomanacions.

Entre elles, crida a la calma de la població, i als qui habitin en zones de possible caiguda de cendres, que evitin en la mesura del possible sortir de casa, perquè poden causar lesions en les vies respiratòries, els ulls i les ferides obertes, així com irritació en la pell.

En elevar-se el nivell d'alerta, l'àmbit territorial del qual abasta els municipis de Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo y Los Llanos de Aridane, la situació passa a estar sota el control del Govern de Canàries.

El Pevolca demana mantenir la calma, transmetre-la als altres i no propagar «rumors infosos», alhora que respectar els cordons de seguretat que estableixin els serveis de seguretat i seguir les seves instruccions.

En cas de cendres volcàniques, suggereix romandre en els domicilis fins que s'hagi assentat, a menys que hi hagi perill que s'esfondri el sostre, i vestir camises de màniga llarga i pantalons llargs, usar ulleres protectores i mascaretes per la pols, o en defecte d'això un drap humit sobre la boca.

Pevolca demana evitar sortir de casa i, si es fa, cobrir-se el nas i boca amb una mascareta per a evitar inhalar les cendres directament, i protegir-se els ulls amb ulleres tipus màscara.

Desaconsella romandre en àrees descobertes i fer exercici a l'aire lliure, i, mentre caiguin cendres, tancar portes, finestres i tota la ventilació de la casa: xemeneies, calefacció, aire condicionat.

Les autoritats aconsellen retirar la cendra acumulada dels sostres plans i dels canalons de pluja, mantenir tapats dipòsits i cisternes d'aigua, evitar que la cendra faci contacte amb els aliments, rentar bé fruites i llegums, no consumir aliments a l'aire lliure i netejar arbustos i plantes i sacsejar els arbres si és possible.

En interiors, utilitzar una aspiradora, si es té, per als mobles, catifes i altres, i netejar la pols amb freqüència; i dipositar la cendra acumulada en bosses plàstiques i tirar-les en contenidors, mai al clavegueram públic.

A més, demana evitar conduir quan hi hagi cendra tret que sigui absolutament necessari, i en aquest cas no sobrepassar els 40 quilòmetres per hora, perquè els motors poden obstruir-se i els vehicles, avariar-se.

Pevolca assenyala que no és necessari començar l'evacuació de les zones de risc, encara que els qui habitin en elles han d'informar-se a través dels seus respectius ajuntaments sobre les rutes d'evacuació i els punts de reunió establerts.

Prega la col·laboració amb les forces de seguretat en cas d'evacuació, tancar totes les finestres i portes exteriors, baixar les persianes i tancar els subministraments d'aigua, gas i electricitat.

Prega també portar amb si la documentació i els medicaments d'ús diari, telèfon mòbil i el seu carregador, ràdio de piles, llanterna, roba per a uns tres dies, i utilitzar els telèfons per al «estrictament necessari».

Finalment, el Pevolca demana dirigir-se als punts de reunió establerts, i en cas de tenir animals, l'evacuació es realitzarà seguint les directrius del protocol establert a aquest efecte.

tracking